Sublimne frekvencije

Album „This is How You Smile” Roberta Karlosa Langea koji nastupa pod imenom Helado Negro. Ovo izdanje objavljeno je 8. marta ove godine.

Ovaj američko-ekvadorski umetnik nastanjen u Bruklinu, započeo je muzičku karijeru pre deset godina i do sada je objavio pet studijskih izdanja. Njegovu muziku karakterišu bilingvalni tekstovi, na španskom i engleskom, u kojima istražuje različita stanja ljudskih bića, identitet Latinoamerikanaca i rasizam, te se svet Helada Negra opisuje kao izrazito lirska i politički angažovana avangardna pop muzika.

Tematika njegovog najnovijeg albuma izvedena je iz priče Džamejke Kinkejd Devojčica, objavljene u Njujorkeru 1978. godine. Naime, u ovoj priči stroga majka daje listu saveta svojoj kćerki, imigrantkinji, kako da postane sposobna i samosvesna žena; od kućnih poslova do toga kako da se zaštiti od sveta koji joj nije naklonjen. Ova litanija saveta prožeta je izraženom majčinskom ljubavlju, ali i nemilosrdnim kritikama, reflektujući disbalans kolonijalističke strukture koju Kinkejd razotkriva u svojim tekstovima.

Prema njenim rečima, ona je kroz odnos majke i kćerke prikazala odnos Evrope i države iz koje dolazi - Antigve, nazivajući ga odnosom između moćnog i nemoćnog.

Ova metafora prožima i album This is How You Smile Helada Negra. Naime, on preuzima rezignaciju i strast junakinje kratke priče i uklapa ih u svoje vešto napisane stihove o rasnim podelama, detinjstvu, roditeljima i emocijama, dočarane kroz šetnju sa starijim bratom niz sunčane ulice južne Floride, gde su odrasli. U zvuku preovladavaju sintisajzeri, elektronika i ritam mašine, iznad kojih se izdiže njegov glas, smirene i nežne boje, kojim nam govori o komplikovanom odnosu ljubavi i moći, koji je zapravo i srž priče Džamejke Kinkejd.

Autorka emisije Jelena Damjanović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара