Vek harmonike

Album „Dela za klarinet i harmoniku” Uroša Rojka i Luke Juharta

Album „Dela za klarinet i harmoniku” Uroša Rojka i Luke Juharta, koji je u novembru 2018. godine objavila nemačka izdavačka kuća NEOS. Na ovom izdanju nalaze se kompozicije Iris ter Šiphorst, Uroša Rojka i Luke Juharta.

Na početku emisije čućete ostvarenje pod nazivom VOX Uroša Rojka iz 2001. godine, a potom i kompoziciju Unleashed Luke Juharta iz 2015. godine. Kompozicija Unleashed prikazuje pre svega vrhunski talenat i virtouzitet autora koji važi za jednog od naboljih evropskih i svetskih harmonikaša. Ovo delo je nastalo u interakciji sa klarinteristom i kompozitorom Urošem Rojkom kome je i posvećeno, te se čak izvodi i kao drugi stav Rojkove kompozicije VOX. Inspirisano je stihovima slovenačkog pesnika Srečka Kosovela, odnosno njegovim delom Moja pesma koje počinje rečima „Moja pesma je eksplozija, divlja razdraganost. Dis-harmonija”. Delo Unleashed je uvršteno među preporučene kompozicije Međunaronog Rostruma kompozitora prošle godine.

Sledi ostvarenje Minijature nemačke kompozitorke Iris ter Šiphorst. Kako autorka kaže, oduvek je bila fascinirana Šumanovim delima, njihovom formom i kratkim ekspresivnim fragmentima, tako da je ova „stara ljubav bila direktna inspiracija za Minijature".

Do kraja emisije VEK HARMONIKE slušaćete ostvarenje pod nazivom Kvazi neoliberamente Uroša Rojka iz 2016. godine.

Rojko je čuveni slovenački kompozitor i klarinetista, a od 1995. godine i profesor kompozicije na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Dobitnik je velikog broja priznanja među kojima su nagrade festivala: Alban Berg u Beču, Premio Europa u Rimu, nagrada muzičke nedelje Gaudeamus u Amsterdamu, kao i najviših slovenačkih priznanja. Njegova dela izvode se na mnogim renomiranim festivalima savremene muzike, kao i na najpoznatijim scenama širom sveta. Komponovao je brojna orkestarska dela, kamernu, solističku, scensku i elektroakustičku muziku.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи