Antologija srpske muzike

Dela Milana Ristića: Svita đokoza, Simfonijske varijacije i simfonijska poema Čovek i rat, opus 17

Rođen 31. avgusta 1908. godine u Beogradu, Milan Ristić je studije muzike započeo u Parizu, nastavio ih u Muzičkoj školi u Beogradu u klasama Miloja Milojevića i Josipa Slavenskog, da bi ih konačno završio u klasi Aloisa Habe na Državnom konzervatorijumu u Pragu. Od 1945. godine Ristić je radio kao zamenik glavnog urednika muzičkog sektora Radio Beograda, a 1963. postao je muzički savetnik direkcije Radio-televizije Beograd. Godine 1961. izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, dok je u periodu od 1960. do 1962. bio na čelu Udruženja kompozitora Srbije.

Kako ukazuje Vlastimir Peričić, Ristić je počeo kao pobornik krajnjeg levog krila muzičke avangarde tridesetih godina - ekspresionizma Šenbergovog tipa i Habinog četvrtstepenog sistema. Prelazni period predstavljaju prve posleratne godine u kojima se Ristić obratio folklornim izvorima i inspirisao literarnim sadržajima. Svoja najznačajnija dela napisao je u trećoj stvaralačkoj fazi od 1951. godine, u kojoj je njegova kompoziciona tehnika dostigla zrelost, a muzički jezik se iskristalisao u smislu neoklasičnog izraza, obojenog impulsivnošću, optimizmom, vedrinom i humorom.

Na početku emisije slušaćete Ristićevu Svitu đokozu, komponovanu 1956. godine. Delo je premijerno izveo Simfonijski orkestar Jugoslovenske radio-difuzije 18. marta 1957. godine u Zagrebu, pod upravom Antonija Janigra, a ono, kako ističe Peričić, vanredno dobro ilustruje onu svežu, optimističku crtu, svojstvenu Ristićevoj muzici.

Potom slede Simfonijske varijacije, komponovane 1957. godine. Ovo je delo ozbiljnog sadržaja, ostvareno zrelom kompozicionom tehnikom, o čemu svedoči vešto iskorišćavanje različitih elemenata teme, kao i pun orkestarski zvuk obojen savremenim harmonskim izrazom. Premijerno su izvedene na koncertu održanom 30. decembra 1957. godine u Zagrebu, kada je Simfonijskim orkestrom Jugoslovenske radio-difuzije dirigovao Antonio Janigro.

Emisiju završavamo Ristićevom simfonijskom poemom Čovek i rat, opus 17, iz 1942. godine. Slušaćete snimak koji je Simfonijski orkestar Radio-televizije Beograd pod upravom Mladena Jagušta ostvario 1978. godine. Inače, kako i sam naslov ukazuje, delo je nastalo pod utiskom Drugog svetskog rata i tragičnih događaja koji su zadesili čitav svet. Premijerno je izvedeno tek 1967. godine na talasima Radio Beograda kada je Zagrebačkom filharmonijom dirigovao Milan Horvat, a potom je predstavljeno publici na koncertu Beogradske filharmonije i dirigenta Oskara Danona, koji je održan 4. decembra iste godine.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се