Gramofonija – Sergej Prokofjev: kantata „Aleksandar Nevski”

Reprodukujemo album sa interpretacijom članova hora Vestminster i Njujorške filharmonije pod upravom Tomasa Šipersa. Solistkinja je Lili Čukasijan, kontraalt. Ploču je objavila produkcijska kuća Si-Bi-Es 1962. godine u okviru edicije Mastervorks.

Popularna kantata slavnog sovjetskog kompozitora je nakon Drugog svetskog rata publici na zapadu bila dostupna na ploči kuće Si-Bi-Es u izvođenju Judžina Ormandija i orkestra Filadelfija iz 1949. godine. Kuriozitet je da se na omotu ove ploče nalazi grafičko rešenje tada mladog Endija Vorhola. Sledeće izdanje je objavila produkcijska kuća Vangard 1954. godine, sa dirigentom Mariom Rosijem i članovima Bečke opere, a samo dve godine kasnije, svoju verziju objavljuje i kompanija Vestminster sa sovjetskim izvođačima. Ovim izdanjima će se 1960. godine pridružiti i etiketa Ar-Di-Ej Viktor, sa popularnim snimkom Čikaških simfoničara koji će kasnije biti reizdavan u desetak verzija. Tokom šezdesetih će i istočnoevropski izdavači početi sa objavljivanjem vinila sa kantatom Aleksandar Nevski. Suprafon je 1961. preko svoje kompanije Artia objavio snimak sa Karelom Ančerlom, a šest godina kasnije je isti zapis predstavljen i pod matičnim logom. Kompanija His Master's Voice je svoje izdanje sa Londonskom filharmonijom pod upravom Andrea Previna predstavila 1972. godine. Imajući u vidu izuzetno veliki broj izdanja, razumljivo je da nisu svi snimci bili jednako uspešni, te je tek nekoliko uspelo da se održi pod naletom novih interpretacija. Među njima je i Si-Bi-Esovo izdanje koje večeras emitujemo, objavljivano u više zemalja tokom skoro dve decenije. Ovaj album je uspeo da održi pažnju publike, pre svega zahvaljujući veoma kvalitetnom zapisu i činjenici da je objavljen kao deo serije Mastervorks koju su činili snimci realizovani najsavremenijom i često eksperimentalnom tehnologijom.

Tomas Šipers je pre ovog izdanja bio čuven kao operski dirignent koji je već sa dvadeset jednom godinom dirigovao okestrom njujorške gradske opere, a četiri godine kasnije je stao i pred orkestar Metropoliten opere. Tokom pedesetih godina je počeo da se afirmiše i kao tumač simfonijske literature, te se iz ovog perioda izdvaja upravo album sa snimkom Pete simfonije Sergeja Prokovjeva, koji je postigao značajan uspeh i usmerio Šipersa ka daljem proučavanju dela ruskih autora. Tako je, nakon albuma sa odlomcima iz opere Boris Godunov Modesta Musorgskog, usledilo i izdanje sa kantatom Aleksandar Nevski, kojim se Šipers svrstao među najuspešnije tumače velikih ruskih partitura u SAD.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи