Direktan prenos

Studio 6 – Ženska pevačka grupa MOBA

U emisiji STUDIO 6 gostuje Ženska pevačka grupa MOBA koja je nedavno proslavila dvadeset pet godina rada i postojanja. Članice grupe koje nastupaju u Studiju 6 Radio Beograda su: Jelena Jovanović, Aleksandra Pavićević, Dragana Jović, Ana Milosavljević i Maja Stojanović.

Ženska pevačka grupa MOBA je vokalni ansambl koji izvodi isključivo seoske srpske narodne pesme u njihovom tradicionalnom obliku, bez (namerne) stilizacije. Nastoje da u svojim interpretacijama ostanu što vernije originalnim, seoskim izvođenjima. Pesme su naučene na osnovu terenskih snimaka, pomoću transkripcija i tokom kontakta sa pevačima, i prethodnim nosiocima pevačke tradicije. Materijali su preuzeti sa objavljenih zvučnih zapisa, iz dostupnih zvučnih arhiva i sa terenskih snimaka članica grupe. Ansambl izvodi seoske pesme iz geografskih oblasti gde Srbi žive ili su živeli.

Grupu čine etnomuzikolozi i etnolozi, lingvisti i jedan profesionalni igrač koji su su stekli ugled u zemlji i u inostranstvu kao vokalni pedagozi u domenu srpske tradicionalne pesme. Grupa je počela sa radom u Beogradu, u proleće 1993. godine. Od tada je imala brojne koncerte i nastupe u Beogradu i drugim mestima u Srbiji, kao i u Grčkoj, Makedoniji, Sloveniji, Republici Srpskoj, Francuskoj, Litvaniji, Nemačkoj, Rusiji, Poljskoj i Mađarskoj. Objavljene su dve audio kasete i tri kompakt-diska (1994, 1999, 2001, 2010). Pesme sa repertoara grupe uvrštene su na nekoliko domaćih i inostranih kompilacija, a na nekoliko naučnih etnomuzikoloških publikacija čine deo pratećeg audio materijala.

Uredničko-autorski tim emisije Studio 6: Nevena Popović, Ksenija Stevanović i Ivana Neimarević
Tonska režija: Zoran Marić
Direktor fotografije: Igor Milićević
Reditelj: Ivan Vanja Milovanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво