Imaginarni pejzaži

Predstavljamo album „Illustrations For Those Who” poljskog produceta Tomaša Bednarčika, koji je u novembru 2018. godine objavljen za australijsku diskografsku kuću Room40.

Posle gotovo desetogodišnjeg zatišja, Bednarčik se poslednjih godina vraća na scenu eksperimentalne elektronske muzike. Njegovi albumi objavljeni krajem prve dekade dvehiljaditih skrenuli su pažnju međunarodne javnosti na tada dvadesetdvogodišnjeg poljskog umetnika poreklom iz Vroclava. Ova ambijentalna ostvarenja poput njegovog debi izdanja Summer Feelings iz 2008. godine prikazala su svežu imaginaciju i samosvojno korišćenje slojeva terenskih snimaka unutar fino vođene ambijentalne muzike koja je zračila gotovo „pastoralnom" lepotom. Ovakav pristup u potonjim godinama postaće deo mejnstrima, a Bednarčik će napustiti ovu estetiku i svoju energiju usmeriti ka tehnu i klupskoj elektronskoj muzici.

Radeći na projektu New Rome, sastavljenom od trilogije Nowhere, Somewhere, Elsewhere i realizovanom tokom 2016 i 2017. godine, Bednarčik je pronašao nov način u pristupu ambijentalnoj muzici koja ga interesuje. Već na pomenutim albumima on je napravio spoj između elemenata tehna i kompleksnog, zasićenog ambijentalnog zvuka na tragu ostvarenja Tima Hekera. U međuvremenu je počeo da koristi vrlo redukovani set-up, koristeći samo jedan zvučni izvor iz kojeg je izvodio svedene, ali vrlo guste teksture.

Album Illustrations Fro Those Who je rezultat ovih Bednarčikovih istraživanja. Koristeći ili zvuk sintisajzera ili instrumenta, on razvija lirske, senzitivne, a opet zvučno bogate ciklične kompozicije ambijentalne muzike.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи