Umetnost interpretacije

U večerašnjoj emisiji predstavićemo ciklus simfonijskih poema „Moja domovina” Bedžiha Smetane u izvođenju dirigenta Jakuba Hruše i Bamberških simfoničara, na čijem čelu se nalazi od 2016. godine.

Ovaj češki dirigent, rođen je 1981. godine u Brnu, a diplomirao je na Akademiji za izvođačke umetnosti u Pragu gde mu je mentor bio Jirži Belohlavek. Smatra se predstavnikom nove generacije češke dirigentske škole, te je kao vrlo talentovan i nagrađivan muzičar izabran da bude i glavni gostujući dirigent Filharmonija orkestra i glavni gostujući dirigent Češke filharmonije. Kao dirigent sarađivao je sa vodećim solistima današnjice poput Sol Gabete, Žanin Jansen, Kristijana Gerhahera, Pjotra Andrševskog i drugih. Hruša takođe razvija karijeru operskog dirigenta te je u tom vidu pozivan da učestvuje na Glajndborn festivalu gde je postavljen na mesto muzičkog direktora serijala „Glajndborn na turneji”. Takođe, dirigovao je predstavama u Kraljevskoj operi Kovent Garden, Bečkoj državnoj operi, Pariskoj operi i drugima.

Hrušina reputacija kao tumača češke simfonijske muzike je zavidna, a dosadašnja diskografska aktivnost je pre svega okrenuta upravo ovom repertoaru. Njegovo izvođenje Moje domovine krasi pre svega odmerenost i smisao za vođenje narativne celine ovih programskih kompozicija, bez žurbe u tempima, kao i duboka povezanost sa samim kompozicijama, za koje kaže da ih poznaje od najranijih dana svog muzičkog obrazovanja. Ovo je dobro snimljena i dobro izvedena savremena verzija Smetanine Moje domovine, u kojoj je afektivni učinak sveden na dobru „klasičarsku” meru i koja ne pokušava da prevaziđe snagu Kubelikove emotivne vizije iz Praga 1991. godine. Hruša bira lakoću, prozračnost – čak i u temi Vltave ne uočavamo snažnu, romantičarsku evokaciju reke, već se ističu elementi muzičke konstrukcije i lirski kvaliteti Smetanine simfonijske slike. To ne znači da Hruša ne stvara vrlo upečatljivo čitanje partiture, puno kolorita i unutrašnjeg pokreta, kao na primer na početku poeme Iz čeških šuma i lugova.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара