Majstori baroka

Emisiju MAJSTORI BAROKA posvetićemo stvaralaštvu Rozane Skalfi Marčelo.

Prema predanjima, ovu kompozitorku i pevačicu otkrio je Benedeto Marčelo oko 1723, kada ju je sa prozora svoje palate čuo da peva sa druge strane Velikog kanala u Veneciji. Ubrzo je postala njegova učenica, a pet godina kasnije tajno su se venčali u crkvi, ali kako građansko venčanje nije nikada održano, država je ovaj brak između pripadnika plemstva i građanke smatrala nevažećim. Ovaj propust iskoristila su njegova braća, a pre svega Alesandro Marčelo, sprečivši Rozanu da nasledi bogatstvo svog supruga, te je na kraju umrla u siromaštvu.

Kantate Rozane Skalfi Marčelo, koje ćemo predstaviti u večeršnjoj emisiji, ostale su sačuvane u neobjedinjenoj/nepovezanoj zbirci u biblioteci Akademije Svete Čečilije u Rimu i vekovima su atribuirane stvaralaštvu njenog supruga. Tek je sredinom osme decenije 20. veka ponovo urađena katalogizacija dela Benedeta Marčela, uz pomoć koje je otkriveno da neke kompozicije zapravo pripadaju Rozani. Naime, ova zbirka naslovljena je Kantate gospođe Rozane, supruge njegove Eskelencije, plemenitog Benedeta Marčela i otkriva nam da su ova dela nastala u periodu između 1728. i 1739. godine, dok su bili u braku. Takođe, sve kantate imaju oznaku Di Rozana ili Poezija i Muzika di Rozana, a sam rukopis notnog zapisa se ne poklapa sa zapisima Benedeta Marčela.

U ovoj zbirci nalazi se dvanaest kantata za alt i baso kontinuo, napisanih u stilu Alesandra Skarlatija, Benedeta Marčela i drugih, jednostavnim kompozitorskim jezikom.

Autorka emisije Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво