Hronika Trećeg programa

Možete pratiti osvrte Dejana Petrovića i Petra Jončića na filmove prikazane na 47. FEST-u koji je održan od 22. februara do 3. marta.

Na početku emisije čitamo osvrt Dejana Petrovića na filmove Đerđa Palfija Glas gospodara i Ivana Salaja Osmi povjerenik. Mađarsko ostvarenje Glas gospodara je uspešna adaptacija istoimenog klasičnog dela poljske i svetske književnosti autora Stanislava Lema. Kroz ovu naučnofantastičnu priču postavljaju se suštinska pitanja ljudske egzistencije, ali isto tako i ona vezana za temu „prvog kontakta" sa vanzemaljskom inteligencijom, za čije postojanje u Glasu gospodara naizgled postoje neoborivi dokazi.

Porprište zbivanja hrvatskog ostvarenja Osmi povjerenik je ostrvo Trećić, najudaljenije naseljeno mesto na Jadranskom moru koje, kao takvo, pruža idealno utočište za sve one koji na neko vreme treba da budu skrajnuti sa političke scene, a najčešće zbog nekog skandala ili neprincipijelnog poteza. Takav je i protagonista filma koji na ovo ostrvo biva poslat kao osmi poverenik da tamo, isto kao i njegovih sedam prethodnika, pokuša da sprovede uspostavljanje dve političke stranke i biranje dva zastupnika u lokalnoj skupštini, a nakon održanih slobodnih izbora.

* * *

Petar Jončić izdvaja tri filma u čijem fokusu su deca, a posebno pitanje njihovog doživljaja svakodnevnog života, snalaženje u tinejdžerskim iskušenjima, borba za materijalnu egzistenciju i naročito suočavanje sa raspadom porodice. Prvi je pobednik glavnog takmičarskog programa ovogodišnjeg Festa - film Divljina Pola Dejnoa, u kojem pratimo dečaka Džoa čiji se roditelji razvode, a kao glavni razlog nameće se odluka oca da posle gubitka posla postane vatrogasac-dobrovoljac.

Drugi film o sličnoj temi bio je Mladi gangster Jana Demanža, u kojem je porodica već raspadnuta, sklona nelegalnim i krimogenim radnjama u cilju egzistencijalnog opstanka, a glavni lik je tinejdžer Rik koji u Detroitu, tokom osamdesetih, sa uzdizanjem hip-hop kulture i kreka, ali i u vreme početka rata protiv prodaje droge, odlučuje da se zbliži sa crnačkim bandama tako što im prodaje oružje.

Najzad, vrlo značajan po strukturi, ali i prilično nezapažen na ovogodišnjem Festu bio je i film Kao riba na suvom švajcarske rediteljke Lise Brilman, u kojem se tinejdžerska priča usložnjava do nadrealističkog raspleta; autorka je uspela da zađe u psihologiju tinejdžerke koja, u cilju postizanja popularnosti u školi, čini neobične i iznenađujuće stvari.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво