Velika operska tura 2018/19 – Ambroaz Toma: Hamlet

Iz Teatra Liseu u Barseloni pratićete direktan prenos koncertnog izvođenje opere Ambroaza Tome „Hamlet”. U glavnim ulogama slušaćete Karlosa Alvareza kao Hamleta, Diana Damrau je Ofelija, Klaudije je Nikola Teste, Ev-Mod Ibo biće kraljica Gertruda, Alberto Kazals biće Marčelo, Ivo Stančev tumačiće duha Hamletovog oca, Horacije je Enrik Martinez Kastinjani. Horom i Orkestrom Teatra Liseu dirigovaće Daniel Oren.

Fascinacija delom Vilijema Šekspira u 19. veku rezultirala je mnogobrojnim operskim adaptacijama njegovih dela. Jedno od njih bio je i Hamlet, tragična priča o danskom princu. Ova neobična verzija Hamleta, sa polu-srećnim završetkom, delo je Ambroaza Tome, istaknutog predstavnika francuske lirske drame. Njegova dela se u stilskom pogledu nalaze između velike opere i romantičarskog belkanta. Toma nam je pružio delo bogato kolorističkim nijansama i dramatičnim dešavanjima, uključujući i Ofelijinu ariju ludila.

Opera Hamlet Ambroza Tome ima pet činova, a libreto su napisali Mišel Kare i Žil Barbije. U Šekspirovom delu, Gertruda nije svesna da je Klaudije ubica njenog muža. U operskoj verziji, međutim, ona ne samo da je svesna ove činjenice, već je i saučesnik u ubistvu. U originalnoj verziji Hamleta Ambroaza Tome, kraljević ubija Klaudija i biva proglašen za novog kralja Danske. Ipak, zbog zgražavanja engleske publike nad ovakvom intervencijom na Šekspirovom predlošku, za premijeru u Kovent Gardenu Ambroaz Toma je promenio kraj, tako što se Hamlet ubija, nakon što okonča život Klaudiju.

Delo je premijerno izvedeno 9. marta 1868. godine u Pariskoj operi. Prvo izvođenje u Španiji, bilo je u Barseloni 9. aprila 1882. godine u Teatru Principal, a mesec dana kasnije i u Teatru Liseu, a poslednji put je u ovom teatru izvedena 2003. godine.

Nakon što je premijerno izvedena u Parizu, ova opera je doživela ogroman uspeh, te je izvedena sto puta tokom prvih pet godina izvođenja, dok je u Teatru Liseu do sada izvedena devedeset šest puta.

Urednice i voditeljke prenosa Ivana Neimarević i Jelena Damjanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи