Velika operska tura 2018/19 – Modest Musorgski: Hovanščina

Ekskluzivan prenos premijere iz milanske Skale nove postavke opere „Hovanščina” u režiji Marija Martonea. Veliki povratak ruske opere na repertoar ove operske kuće predvodiće maestro Valerij Gergijev.

U glavnim ulogama slušaćete Mihaila Petrenka kao kneza Ivana Hovanskog, Sergej Skarahodov je Andrej Hovanski, Jevgenij Akimov je knez Vasilij Golicin, Aleksej Markov je Šaklovitij, Stanislav Trofimov je Dosifej. Jekaterina Semenčuk je Marfa, a Evgenija Muravjova je Ema.

Musorgski je delo zamislio 1872. godine i ubrzo je počeo da radi na komponovanju. Međutim, opera je ostala nezavršena i neorekstrirana. Posle kompozitorove smrti 1881. godine, Rimski-Korsakov je prvi pripremio celokupnu orkestraciju dela, koje je u toj redakciji premijerno izvedeno 1886. godine. Za parisku predstavu iz 1913. godine koju je režirao Djagiljev, orkestraciju su uradili Stravinski i Ravel, ali je Fjodor Šaljapin bio nezadovoljan izmenama. Ipak, muzika koju je Stravinski napisao za finale opere se i danas katkad koristi. Godine 1952. Dmitrij Šostakovič je ponudio svoju verziju dela za potrebe teatra Kirov, koja je kasnije korišćena i u filmskoj verziji opere. Intendant milanske Skale se opredelio upravo za Šostakovičevu verziju, jer je ovaj stvaralac ostao najverniji originalnom vokalnom izvodu Musorgskog, oslaćanjući se na jedinu originalnu orkestriranu scenu iz trećeg čina. Takođe, Šostakovič je dopunio delove partiture koji su nedostajali uključujući i spektakularno finale opere.

Poslednji put je Hovanščina izvedena na sceni Skale 1998. godine kada je takođe dirigovao Valerij Gergijev.

Urednice prenosa Ksenija Stevanović i Sanja Kunjadić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво