Studije i ogledi

Džon Berdžer: Portreti

U nedeljnom ciklusu STUDIJE I OGLEDI možete pratiti oglede Džona Berdžera, iz knjige „Portreti”, o velikim slikarima. S engleskog preveo Miodrag Marković.

Prva rečenica knjige Džona Berdžera, „Portreti", veoma je sugestivna: „Uvek sam mrzeo kada su me zvali umetničkim kritičarem". Tom rečenicom ovaj veliki umetnički kritičar pokušava da kaže nešto o rascepu u sebi samom: s jedne strane on piše za javnost, odgovara na zahtev dana, s druge, pak, to o čemu piše, o velikim slikarima, toliko ga duboko obeležava da tragovi zauvek ostaju u njemu, kao lepi ožiljci. Zbog toga on pristaje na igru s javnošću i, u istom gestu, nastoji da nadiđe zahteve dana, da svojim pisanjem dosegne dimenzije slikarstva koje prevazilaze zajedničko čulo i očekivanja šire publike. Njegovi portreti velikih umetnika upravo su zbog toga tako pitki, s jedne strane, i tako produbljeni, tako pažljivi, tako uzbudljivi s druge. Berdžer, svojim izgrađenim i tananim čulom za slikarstvo, kao da vidi više i dublje od nas.

U izboru koji prenosimo možete slušati oglede o Van Gogu, Fridi Kalo, Baskijatu, Klodu Moneu, Hansu Holbajnu mlađem, Džeksonu Poloku i Nikoli de Stalu.

Knjigu Berdžerovih ogleda objaviće Službeni glasnik.

Čita Aleksandar Božović
Urednik Ivan Milenković





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво