Vek harmonike – Injaki Alberdi izvodi dela Hesusa Toresa

Reprodukujemo snimak sa koncerta koji je Injaki Alberdi održao 16. oktobra 2017. godine u Auditorijumu u Nacionalnom muzeju kraljice Sofije u Madridu. Na ovom koncertu izvedena su dela Hesusa Toresa.

Španski kompozitor Hesus Tores rođen je 1965. godine u Saragosi, u porodici koja ima dugu muzičku tradiciju. Završio je violinu na Kraljevskom muzičkom konzervatorijumu u Madridu, a kompoziciju je studirao u klasi Fransiska Gerera od 1986. do 1988. godine. U stručnim krugovima slovi za jednu od ključnih figura u generaciji izuzetno talentovanih kompozitora, o čemu svedoče brojne porudžbine i prisustvo Toresovih kompozicija na najvažnijim festivalima savremene muzike.

Dobitnik je brojnih priznanja među kojima se izdvaja Nacionalna muzička nagrada Španije. Njegova dela, osim izvođača, naručivale su i značajne institucije kao što su Ministarstvo kulture Španije, Fondacija Gaudeamus, Simfonijski orkestar Radio-televizije Španije, Nacionalni orkestar Španije, Institut za muziku iz Valensije i drugi.

Hesus Tores je svoja dela često pisao kao studije u kojima istražuje netemperovane mikrotonalne harmonije. Prema rečima muzičkog kritičara Alvara Džiberta, zvuk Toresovih kompozicija odlikuje se i povremenim ritmički ili melodijski slobodnim elementima, koji upotpunjuju frazu zasnovanu na klasičnim harmonijama.

Injaki Alberdi je priznati i uticajni španski interpretator o čemu svedoči činjenica da je zahvaljujući njegovom angažmanu harmonika poslednjih godina uključena u zvanični program koncertne sezone Orkestra Radio-televizije Španije, Španskog nacionalnog orkestra mladih i drugih. Intenzivno sarađuje sa savremenim, pre svega španskim kompozitorima, što je rezultiralo pisanjem brojnih dela za harmoniku, koja je Alberdi premijerno izveo. Trenutno radi kao pedagog na Univerzitetu u San Sebastijanu u Španiji.

Na početku emisije čućete ostvarenje pod nazivom Andersenove bajke za naratora, harmoniku i klavirski trio Hesusa Toresa iz 2006. godine. Autor je izdvojio četiri bajke, napisavši muziku sa, prema rečima Džiberta „žestokim zvukom harmonike", koja treba da dočara svet magije, dok klavirski trio predstavlja svet realnosti. Sledi kompozicija Akcentus za harmoniku i klavir Hesusa Toresa iz 2001. godine. Na kraju ćete čuti i ostvarenje Dabl II za harmoniku i pet instrumenata iz 2013. godine nastalu kao aranžman Toresovog Koncerta za harmoniku.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво