Hronika Trećeg programa

Možete slušati osvrt Dejana Petrovića na film Agnješke Holand „Gospodin Džons” prikazan na 69. Berlinalu, a zatim tekst Ivane Kronje „Dokumentarni film danas”, napisan povodom prvog DOK festivala.

Sa 69. Berlinala, koji je održan od 7. do 17. februara, Dejan Petrović izdvaja film poljske rediteljke Agnješke Holand Gospodin Džons, koji je prikazan u okviru glavnog takmičarskog programa. U središtu pažnje nalazi se mladi, talentovani i, s određenim pokrićem, nadobudni novinar, Geret Džouns, koji porodične simpatije prema ruskoj kulturi tokom svog formativnog perioda neosetno transformiše u intimnu podršku marksističkom projektu najveće zemlje sveta. Pošto je već uspešno obavio izuzetno zapažen intervju sa evropskom političkom zvezdom u usponu Adolfom Hitlerom, početkom tridesetih godina prošlog veka, on izražava i snažnu želju da svoje pregnuće kruniše i ekskluzivnim intervjuom s Josifom Visarionovičem Staljinom, i u tu svrhu odvažno, koliko i mladalački nepromišljeno, kreće u Moskvu.

* * *

U Beogradu je od 31. januara do 3. februara održan DOK, novi domaći festival posvećen filmskoj dokumentaristici. Prema rečima selektora, filmskog reditelja Igora Toholja, višegodišnjeg urednika izvanrednog programa „Eko-doks" na filmskom festivalu u Paliću, cilj pokretanja DOK-a je da se, pored stručne, i široj publici približe bioskopski dokumentarni filmovi visokog kvaliteta. Tokom četiri dana trajanja ove revije, publika je u Kombank Dvorani mogla da pogleda dvadeset premijernih ostvarenja, kao i retrospektivu kratkih i dugometražnih dokumentarnih filmova istaknutog jugoslovenskog reditelja rodom iz Sarajeva, Hajrudina Šibe Krvavca. Ivana Kronja se u svom tekstu osvrće na filmove: Hermana Vaskea Zašto smo kreativni?, Fausta Nora Ajavaska: Proširenje svesti, te na ostvarenja Bob Lazar: Oblast 51 i Leteći tanjiri iz serije istraživačkih filmova Džeremija Korbela, Dvostruko ja Felipa Rugelesa, Arkadija Pola Rajta, Ko je Artur Ču? autorskog para Skota Drakera i Ju Gu, Država protiv Mandele i ostalih Nikolasa Šampoa i Žila Portea, Santjago, Italija Đovanija Nanija Moretija, Kriza je naša Rebeke Kaufman, Žan-Pol Gotje: Frik i Šik Jana Lenorea i Proslava Olivijea Mejrua.

Urednica emisije Tanja Mijović.

broj komentara 0 pošalji komentar