Vek harmonike – Martinas Levickis

Snimak sa koncerta koji su harmonikaš Martinas Levickis i Kvartet saksofona Signum održali 14. jula 2017. godine na Festivalu Meklenburg – Zapadna Pomeranija u Nemačkoj.

Ovaj mladi litvanski harmonikaš stekao je reputaciju izuzetnog virtuoza, a osim toga, publiku i kritiku je osvojio i svojom muzikalnošću, harizmom i dinamičnim nastupima.

Rođen je 1990. godine u Taurageu, a studirao je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, u klasi Ovena Marija, nakon čega se usavršavao kod čuvenog harmonikaša i pedagoga Injakija Alberdija u Španiji. Sa svega dvanaest godina počeo je da učestvuje na međunarodnim takmičenjima u Litvaniji, Italiji, Poljskoj, Francuskoj, Belorusiji i Estoniji, a dobitnik je više od trideset internacionalnih nagrada na raznim takmičenjima, uključujući i Svetski kup. Godine 2004, zbog visokih dometa na međunarodnim takmičenjima odlikovan je visokim litvanskim državnim priznanjem „Kraljica Marta".

Martinas Levickis je do sada nastupao širom sveta, a neki od orkestara sa kojima je sarađivao su: Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija, Simfonijski orkestar grada Birmingema, Litvanski Kamerni orkestar, Kamerata iz Mančestera i drugi.

Levickis je posvećen i pedagogiji, a od nedavno vodi kurseve u internacionalnoj letnjoj školi u Dartingtonu u Velikoj Britaniji. Selektor je Nedelje harmonike u okviru letnjeg festivala „Kristofer" i umetnički direktor dva festivala: Palendriai International Composers' Course & Festival i Nedelje harmonike u Vilnjusu (Vilnius Accordion Music Week). Značaj ovih manifesticaja je u tome što podstiču stvaralaštvo nove muzike za harmoniku i kamerne sastave.

U večerašnjoj emisiji slušaćete Tango za Kloda Rišara Galijana, kompoziciju Fragilissimo za solo harmoniku Gorke Ermose, koju je autor 2000. godine napisao za baskijskog harmonikaša Injiga Ajspioleu. Potom odlomke iz Španske rapsodije: Preludijum, Habaneru i Malagenju. Ovim delom koje nosi izraziti španski duh Ravel je ostvario prvi kontakt sa ruskim baletom i Djagiljevim. Odmah potom čućete i Ravelov Bolero u aranžmanu za harmoniku i kvartet saksofona. Do kraja emisije čućete još i Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu Astora Pjacole. Jedno od najambicioznijih koncertnih ostvarenja ovog autora, zapravo su četiri tanga, prvobitno napisana kao zasebne kompozicije u periodu od 1965. do 1970. godine.

Urednica emisije Marija Vuković





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво