Džez

Slušaćete odabrane numere sa koncerta britanske grupe Sons of Kemet, održanog 10. jula 25. prošle godine na Kopenhagen džez festivalu.

Bazu britanske grupe Sons of Kemet čine saksofonista Šabaka Hačings, tubista Tion Kros, bubnjari Tom Skiner i Seb Ročford, a od svog nastanka 2011. godine imali su nekoliko promena u sastavu benda, te niz gostiju na studijskim izdanjima. Na koncertu na Kopenhagen džez festivalu, Ročforda je na bubnjevima menjao Edi Kik, dok je ostatak postave bio na broju.

Sons of Kemet muzički kritičari često ih svrstavaju u talas „nove britanske invazije" u džezu, široke grupe bendova kojima je jedina zajednička crta moderan pristup žanru. No, Sons of Kemet su unutar ove skupine dovoljno samosvojni, kao bend koji spaja same korene džeza i izraz 21. veka.

Premda već kombinacija tube i dvostruke bubanj sekcije asocira na prvobitne njuorleanske džez bendove, Šabaka Hačings i ostatak grupe su i ideološki orijentisani ka istraživanju svojih afričkih korena. Kemet je drevno ime za Egipat, a naziv njihovog aktuelnog albuma Your Queen is a Reptile je otvoreno politički angažovan jer sami naslovi pesama odaju poštu hrabrim, angažovanim, politički i istorijski značajnim tamnoputim ženama poput Ejndžele Dejvis, Dorin Lorens ili Herijet Tabman. Na muzičkom planu Sons of Kemet su veoma razigrani, te uz njuorleansku muziku koketiraju sa karipskim ritmovima i modernim plesnim žanrovima, što u kombinaciji sa angažovanim tekstovima i osnovnom idejom albuma ostavlja intrigantan utisak.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара