Putevi proze

Pjer Lemetr: Boje požara

U novom ciklusu PUTEVI PROZE, koji počinje u ponedeljak 11. februara, možete pratiti delove romana Pjera Lemetra „Boje požara”, objavljenog 2018. godine. Sa francuskog prevela Olja Petronić.

Svojim romanom „Doviđenja tamo gore" (srpski prevod: „Čarobna knjiga" 2014. godine, prevod Olja Petronić), za koji 2013. godine dobija nagradu „Gonkur", najveće francusko priznanje za književnost, Pjer Lemetr, poznat kao pisac vrlo cenjenih kriminalističkih romana, iznenadio je ne samo francusku, nego i evropsku književnu scenu. Umesto glorifikovanja rata, junaštva i žrtvovanja za otadžbinu, pokazuje Lemetr ovim izuzetnim romanom da je rat vrhunski izraz pročišćene ljudske gluposti, klupko užasa i besmisla.

„Boje požara", drugi roman zamišljene Lemetrove trilogije, pojavio se u francuskoj 2018. godine i, naravno, istog trenutka privukao ogromnu pažnju javnosti. Beskompromisno kao i u prethodnom tekstu, Lemetr pravi vivisekciju društva iscrpljenog ratom, korupcijom i ljudskim ništavilom - iako, naravno, Lemetru kao velikom piscu neće promaći i to da u neljudskim vremenima činovi ljudskosti dobijaju posebnu težinu i naročit značaj - te spliće pojedinačne sudbine sa tokovima politike, nastojeći da od svojih likova izvuče više i od onoga što oni sami mogu da podnesu. Ponekad će suočavanje sa bolom da nadiđe taj bol, ponekad će, međutim, bol da nadvlada i krhko će ljudsko telo i zdrobljeni mozak spas da potraže u smrti.

Lemetr piše lakim, a opet zahtevnim stilom, i svojom ponekad besramno elegantnom rečenicom - za čiju lakoću je „najodgovornija" vrhunska prevoditeljka Olja Petronić - progovara o stvarima u kojima nema ni lakoće, ni elegancije, a verovatno ni smisla.

Roman će objaviti „Čarobna knjiga" iz Novog Sada.
Čita Aleksandar Božović
Urednik Ivan Mlenković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво