Hronika Trećeg programa

Pročitaćemo osvrt Dolores Stanojević na izložbu fotografija Viktora Šekularca „Confidence”, kao i osvrt Radomira Đorđevića na studiju Andree Komloši „Rad. Globalnoistorijska perspektiva od 13. do 21. veka”.

Izložbena sezona Nezavisne umetničke asocijacije Galerije Remont otvorena je izložbom fotografija Viktora Šekularca pod nazivom Confidence. Ovaj umetnik poznat je publici kako tvorac vizuelnog identiteta 46. Oktobarskog salona, po fotografijama objavljivanim u njujorškom Print magazinu, ali i po izložbi Portreti poznatih ličnosti za „Otpor" koja je održana 2000. godine u Domu omladine u Beogradu. Kako komentariše Dolores Stanojević, Šekulračeve slike nisu komercionalne fotografije ulepšanog sveta kakve se mogu naći u časopisima, na instagramu i drugim društvenim mrežama. Vizuelno prezasićen predizajniranim sadržajima urbanih ambijenata, ovaj autor uglavnom traga za alternativom, pa uglavnom beži iz mejnstrim delova grada u neke poluotkrivene periferne predele i svetove, pokazujući da naizgled statični i banalni prizori, koliko god nedopadljivi oku običnog posmatrača, ipak sadrže bogat unutrašnji život. Osim toga, nove tendencije u fotografiji koje, s obzirom na mnoštvo snimaka, podrazumevaju da se više vremena troši na selekciju nego na samo stvaranje dela, kao i emotivna povezanost ili udaljenost umetnika u odnosu na sopstveni rad, nova su tema kojom se ovaj fotograf bavi, pokrećući pitanja kako iz mora fotografija izabrati onu pravu, ili, imaju li umetnici snage i samopouzdanja da urade taj posao na pravi način?

* * *

Studiju Andree Komloši Rad. Globalnoistorijska perspektiva od 13. do 21. veka nedavno je, u prevodu s nemačkog Slobodana Damjanović, objavila izdavačka kuća Albatros Plus iz Beograda. Po rečima Radomira Đorđevića, autorka je posmatrala fenomen rada kao stožernu kategoriju ljudske istorije, razdelivši je na šest perioda i koristeći činjenice iz socijalno-ekonomske i političke istorije Evrope, Azije, Severne i Južne Amerike i Afrike. Andrea Komloši podrobno je razmotrila mnogobrojne oblike istorijskih transformacija rada, izvela posebne tipologije ljudskog rada, dala preglednu koncepciju o radu u različitim periodima, polazeći od toga da je rad bio i ostao osnovna poluga društvenog razvoja. Opsežno je analiziran i uticaj prirodnih i društvenih nauka na poimanje i na proces rada, a posebno su interesantna autorkina zapažanja o pojedinim naučno-tehničkim dostignućima, kao što je parna mašina. Značajna pažnja je posvećena ulozi ženskog rada koji je od davnina bio neplaćen i prenebregavan, dok je njegov udeo u društvenom razvoju oduvek bio jasan. Završna poglavlja knjige sadrže uporedne analize tekovina realnog socijalizma i kapitalizma, kao i razmatranja različitih utopijskih koncepcija.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво