Operska sezona Euroradija 2018/19 – Leopold Koželuh: Gustav Vasa

Slušaćete operu „Gustav Vasa” Leopolda Koželuha zabeleženu na predstavi održanoj 10. marta prošle godine u Muzičkom centru u Helsinkiju. Glavne uloge tumače: tenor Mario Zefiri kao Gustav Vasa, bas-bariton Kornelijus Ule kao Kristijan II, tenor Nial Korel kao Sjeren Norbi, sopran Martina Jankova kao Kristina, sopran Helena Juntunen kao Sesilija, mecosopran Monika Grup kao Margaret, sopran Tuli Lindeberg kao Anđeo čuvar Švedske. Kamernim horom iz Helsinkija kao i Helsinškim baroknim orkestrom dirgiuje Apo Hekinen.

Gustav Vasa je jedina sačuvana Koželuhova opera, koja je dvesta godina po kompozitorovoj smrti ponovo postavljena na scenu. Leopold Koželuh, autor češkog porekla, je prevashodno radio u Beču gde je bio izuzetno cenjen, da bi pri kraju karijere postao i dvorski kompozitor.

Siže opere Gustav Vasa se bavi važnim trenutkom u istoriji Švedske: sukobom između Švedske i Danske na početku XVI veka i raspadom Kolmarskog saveza. Gustav Vasa predvodi švedske pobunjenike, dok danski kralj Kristijan II drži zatočene njegovu majku Sesiliju i sestru Margaret, kao Kristinu Jilensternu, udovicu Stena Sturea. Naime one su zarobljene posle stokholmskog masakra, kada su njihovi muževi ubijeni. Zbog toga su one spremne da idu do kraja. Iako Kristijan pokušava da uceni Gustava Vasu da će mu pogubiti majku ukoliko se ne povuče, ohrabren proročkim snom u kojem mu se ukazuje anđeo čuvar Švedke, Vasa ipak kreće u pobedonosnu bitku protiv neprijatelja.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво