Gramofonija – Dela Ladislava Kubika

Reprodukujemo album sa snimcima kantate pod nazivom „Zemlji budućnosti” i ciklusa „Pesme nade” u interpretaciji članova hora i orkestra Češke filharmonije uz sudelovanje Kunovog hora i dirigenta Jiržija Belohlaveka. Ploču je objavila produkcijska kuća „Suprafon” 1987. godine.

Iako je ovo izdanje predstavljeno kao deo ciklusa „Muzika nova boemika", ono se značajno razlikuje od ostalih ploča iz serije pre svega po tome što je objavljeno u čast četrdesete godišnjice oslobođenja Čehoslovačke, te je i sadržaj koncipiran tako da odražava atmosferu značajnog jubileja. Snimke je realizovao Martin Husak u junu 1986. i januaru sledeće godine, u Dvoržakovoj dvorani u praškoj Kući umetnika. Značajno je istaći da su snimci zabeleženi digitalnom tehnologijom, što u to vreme nije bilo uobičajeno kada je o reč Suprafonovim pločama sa delima savremenih autora. Kako se ističe u programskom komentaru, osobenosti Kubikovih dela jesu relaksiranost muzičkog sadržaja i težnja ka čistoći i jednostavnosti boja i harmonija uz tekstualnu poruku koja prenosi ideju „socijalističkog humanizma". Imajući to u vidu, ne iznenađuje to što su na snimcima potcrtane svetlije tembralne nijanse i dodatno istaknuto mesto ljudskog glasa u zvučnoj slici prve kompozicije. U drugom ostvarenju namenjenom mešovitom horu, fokus je premešten na razumljivost teksta i oblikovanje delimično ujednačene zvučne mase sačinjene od mnoštva glasova. Samim tim, na oba snimka su uočljive osobenosti rane digitalne produkcije koje se ogledaju u naglašenom gornjem srednjem i visokom registru, nasuprot magnetnim nosačima koji slabije reaguju na zvukove u ovom opsegu. Kubik je devedesetih godina svoje aktivnosti vezao sa Sjedinjene Američke Države, te ovaj album nije ponovo objavljivan, a danas je dostupan na Suprafonovom kanalu striming servisa „Spotifaj".

Kubikova diskografija je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina uključivala gotovo sve žanrove, a naročito su uspešni bili albumi sa njegovom kamernom i koncertantnom muzikom, koja je i danas ponekad na repertoarima američkih izvođača. Pored ovih dela, u njegovom opusu se nalazi i nekoliko albuma sa vokalno-instrumentalnim kompozicijama, najčešće na tekstove domaćih pesnika, a njima pripada i ploča koju večeras emitujemo. Ovi albumi otkrivaju i manje poznati segment Kubikovog opusa, koji čine prigodne kompozicije veoma pozitivne atmosfere i pristupačnog muzičkog jezika, a koje su danas u senci njegovih mnogo poznatijih instrumentalnih radova. Kubik je nakon raspada Čehoslovačke emigrirao u Sjedinjene Američke Države gde je postao profesor kompozicije na Državnom univerzitetu na Floridi, a njemu u čast se dodeljuje i nagrada za najuspešnije delo mladog autora koja nosi njegovo ime.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара