Leopold Mocart i muzika u Salcburgu

U četvrtoj, poslednjoj emisiji ciklusa o muzici u Salcburgu u XVIII veku slušaćete kompozicije Leopolda Mocarta i Volfganga Amadeusa Mocarta.

Grad Salcburg i sam Leopold Mocart, danas se u istoriji muzike pominju pre svega zahvaljujući Volfgangu Amadeusu Mocartu, Leopoldovom sinu, rođenom 1756. godine. Leopold Mocart je u braku sa Anom Marijom Pertl bio od 1747. godine, a od sedmoro dece koje su imali, samo dvoje je preživelo: Marija Ana, rođena 1751. godine, i Volfgang Amadeus. Oboje su bili talentovani muzičari, a sam Leopold Mocart uložio je ogroman pedagoški rad u njihovo muzičko obrazovanje, neretko zapostavljajući sopstvenu karijeru kompozitora i violiniste, o čemu je u svojim pismima govorila i sama Marija Ana Mocart. Leopold Mocart nastavio je da izvodi svoja dela, predaje violinu, radi sa dvorskim ansamblom, stara se o dvorskoj kolekciji instrumenata i obavlja druge obaveze koje je imao kao muzičar na dvoru salcburškog nadbiskupa. Ipak, obaveze oko obrazovanja Volfganga Amadeusa, a pre svega duga putovanja u Italiju, te Pariz i London, sprečili su da Leopold dalje napreduje na dvoru u Salcburgu.

Tokom šezdesetih godina XVIII veka opuse Leopolda Mocarta i Volfganga Amadeusa Mocarta neretko je teško razdvojiti: Leopold bi uređivao i dovršavao kompozicije koje bi skicirao njegov sin, dok je Volfgang Amadeus katkad adaptirao instrumentalne numere svog oca. Primer za ovo je devetostavačna Serenada u De-duru za trubu, trombon i orkestar Leopolda Mocarta, iz 1762. godine, iz koje je Volfgang Amadeus Mocart iskoristio trio iz menueta, na mestu trećeg stava, za drugi menuet u svojoj prvoj sonati za violinu.

Sredinom sedamdesetih godina XVIII veka period putovanja Volfganga Amadeusa Mocarta kao vunderkinda bio je zavšen i on je tada, kao i njegov otac, pre svega radio kao salcburški kompozitor, angažovan na nadbiskupskom dvoru. Iz ovog perioda potiče njegov Divertimento u De-duru, KV 205, za relativno skromni ansambl sastavljen od violine, viole, fagota, dve horne i kontrabasa. Ovakva dela neretko su bila izvođena u privatnom krugu prijatelja i podržavalaca porodice Mocart.

Autor Srđan Atanasovski
Urednica Sanja Kunjadić



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи