Muzika sveta – Album „Best of” Baludžija Šrivastava

Slušaćete odabrane numere sa kompilacijskog albuma „Best of” Baludžija Šrivastava, majstora na sitaru.

Album predstavlja lično putovanje ovog multiinstrumentaliste, njegova iskušenja na putu ka muzičkom uspehu od Indije do Britanije.

Šrivastav je rođen slep u Adžmiru u indijskoj pokrajini Radžastan, zbog čega je u rodnom gradu pohađao specijalnu školu za slabovide. Ova ustanova poznata je po tome što učenike usmerava u pravcu muzike, te je Šrivastav još kao dečak počeo da svira sitar, dilrubu odnosno esradž, surbahar, kao i pakhavadž – indijski bubanj i tablu. Studije sitara pohađao je na Univerzitetu u Laknauu, a magistarske studije ovog instrumenta završio je Univerzitetu u Alahabadu. Od 1982. godine muzičku karijeru nastavlja u Londonu, uporedo sa društvenim aktivizmom u kojem učestvuje u cilju poboljšanja položaja slepih ljudi u društvu. Osim albuma na kojima izvodi klasičnu indijsku muziku, Šrivastav je sudelovao i na albumima Stivija Vondera, Eni Lenoks, Noela Galagera, kao i izdanjima grupa Masiv Atak i Mednes. Kraljica Elizabeta II imenovala je 2016. godine Baludžija Šrivastava za Oficira reda Britanskog carstva, u čast svog rođendana.

Zajedno sa suprugom Lindom Šanson, Šrivastav je osnovao Fondaciju Baludži mjuzik koja podržava učešće osoba sa invaliditetom u muzici, kao i ansambl Inner Vision Orchestra sastavljen od slepih i slabovidih umetnika iz celog sveta. Na albumu Best of koji večeras predstavljamo, osim klasičnih indijskih raga nalaze se i ljubavne pesme iz Pakistana i Avganistana u izvođenju Šrivastava i ansambla Inner Vision Orchestra.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво