Tokovi poezije

Jakub Kornhauzer: Beli kvadrag na beloj pozadini

U emisiji TOKOVI POEZIJE u sredu možete sušati stihove Jakuba Kornhauzera iz zbirke „Beli kvadrat na beloj pozadini”, dok ćemo u četvrtak i petak čitati pesme Tadeuša Dombrovskog iz zbirke „Crni kvadrat”. Obe zbirke će uskoro, u izboru i prevodu s poljskog jezika Biserke Rajčić, objaviti izdavačka kuća Treći Trg iz Beograda.

Jakub Kornhauzer (rođen 1984. u Krakovu) je poljski pesnik, prozni pisac, eseista, prevodilac, istoričar i teoretičar književnosti. Završio je rumunski jezik i književnost na Jagelonskom univerzitetu, gde i danas radi, baveći se avangardom slovenskih i romanskih naroda, srednje Evrope i Rumunije.Toj problematici posvetio je studije: Potpuna revolucija. Status predmeta u poeziji evropskog nadrealizma (2015) i Gluvi koncept. Antologija manifesta avangardi Srednje Evrope (2014). Napisao je tri zbirke poezije: Težak prekršaj (2007), Nejasno postojanje (2009) i Fabrika kvasca (2015), za koju je dobio Nagradu „Vladislava Šimborska" za 2016. godinu. Za knjigu Beli kvadrat na beloj pozadini Biserka Rajčić je odabrala pesme iz sve tri autorove zbirke.

Tadeuš Dombrovski (rođen 1979. u Elblongu) je pesnik i književni kritičar, urednik jednog od najznačajnijih poljskih časopisa za poeziju Topos, direktor festivala „Evropski pesnik slobode u Gdinji" i autor šest pesničkih zbirki: Crveni pečati na licu (1999), e-mail (2000), Mazurka (2002), Te Deum (2005, 2008), Crni kvadrat (2009) i Između (2013). Ceo izbor poezije Biserke Rajčić naslovljen je kao i najpoznatija i najnagrađivanija autorva zbirka Crni kvadrat, a tako su nazvani i engleski, nemački, ruski, češki i rumunski izbori njegove poezije. Dombrovskog, s pravom, smatraju naslednikom velike metafizičke tradicije u poljskoj poeziji; on nastavlja liniju Ruževiča i Herberta, a u priličnoj meri i Zagajevskog, postavljajući pre svega pitanja i pružajući odgovore s neočekivanim poentama.

Čitala Dušica Mijatović.
Urednica emisije Tanja Mijović.





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво