Gramofonija – Dela Šenberga i Malera

Emitujemo snimke članova Gevandhaus orkestra iz Lajpciga pod upravom Žorža Sebastijana sa ploče koju je objavila produkcijska kuća Eterna 1964. godine.

Producenti Eterne su početkom šezdesetih godina započeli sa širenjem ponude ploča sa savremenom muzikom, postepeno uključujući ostvarenja autora na čije se stvaralaštvo nije blagonaklono gledalo u prethodnom periodu. To je slučaj i sa vinilom sa delima Šenberga i Malera koji je zajedno sa albumom sa muzikom Stravinskog i Orfa objavljenim godinu dana ranije, označio promenu u repertoarskoj politici istočnonemačkog izdavača. Značajno je istaći da, kakav god da je odnos bio prema ovim stvaraocima u domaćoj javnosti, Eterna je počev od šezdesetih godina, izvozila ploče sa savremenim delima gotovo sve vreme postojanja DDR-a, budući da je za njima postojala velika potražnja na Zapadu. Tako je ovaj album za kratko vreme stekao veliku popularnost, te su se prva licencna izdanja za Francusku i Zapadnu Nemačku pojavila već dve godine kasnije, i to u izdanju korporacije His Master's Voice. Digitalno izdanje je objavljeno 2000. godine pod etiketom Berlin klasiks.

Zanimljivost u vezi sa brojnim reizdanjima ovog albuma jesu omoti, koji se međusobno veoma razlikuju, čak i kada je reč o istom izdanju. Originalni omot je delo Manfreda Kempfera koji je svojim apstraktnim dizajnom učinio Eternine ploče veoma prepoznatljivim, dok je programski tekst pisao muzikolog Eberhart Klem, stručnjak za muziku XX veka čiji su se tekstovi nakon ovog albuma često nalazili na omotima iz Istočne Nemančke. Francusko izdanje je opremljeno detaljem sa slike Kaspara Davida Fridriha, dok se na Nemačkoj ploči nalazi akt Franca fon Štuka. Pored vizuelnih rešenja, prateći tekstovi su takođe različiti, a zanimljivo je da je jedan od njih napisao i Marsel Marna, čuveni novinar i muzikolog, sekretar Ravelove fondacije i autor kataloga njegovih dela.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво