Umetnost interpretacije

Treću simfoniju u a molu opus 44 Sergeja Rahmanjinova tumači dirigent Kurt Zanderling uz pratnju Simfonijskog orkestra Radija Jugozapadne Nemačke iz Štutgarta.

Zanderling, koji je rođen 1912. godine u tadašnjoj Pruskoj, svoju karijeru je započeo u Nemačkoj operi u Belinu gde je bio korepetitor Vilhelmu Furtvengleru i Erihu Klajberu. No, kako je zbog svog jevrejskog porekla morao da napusti Nemačku, otišao je u Sovjetski Savez gde je isprva radio kao dirigent Simfonijskog orkestra Moskovskog radija, da bi potom 1939. godine došao na čelo Filharmonije iz Harkova. Takođe, između 1942. i 1960. godine bio je, uz Jevgenija Mravinskog, glavni dirigent Lenjingradske filharmonije. Zanderling se potom vratio u Istočnu Nemačku gde je postao šef dirigent Berlinskog simfonijskog orkestra, a rukovodio je i Državnom kapelom iz Drezdena. U tom periodu je počeo da nastupa i na Zapadu, razvijajući pre svega saradnju sa Filharmonija orkestrom sa kojom je ostvario i ciklus Betovenovih simfonija za kuću I-Em-Aj. Kurt Zanderlig je preminuo 2011. godine, dan pre svog 99. rođendana.

Ovaj dirigent je imao dugogodišnje iskustvo izvođenja ruske simfonijske literature, a bio je i veliki poznavalac i ljubitelj muzike Sergeja Rahmanjinova. Treću, poslednju, simfoniju ovog ruskog kompozitora, koju slušate u večerašnjoj emisiji, Zanderling je zabeležio 1995. godine na koncertu zajedno sa Simfonijskim orkestrom Radija Jugozapadne Nemačke iz Štutgarta, čiji je bio gostujući dirigent. Zanderling je važio za izuzetno disciplinovakog dirigenta i to možete čuti i na ovom snimku. Naime, iako ne zanemaruje nostalgični kvalitet muzike Rahmanjinova, on joj se ne predaje, već u svakom trenutku razvija muzički tok ka dramatruški promišljenoj i proživljenoj poenti.

Urednica emisije: Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво