Džez

Pratićete snimak koncerta trija Selea – Rajzinger – Parizjen održanog 1. septembra prošle godine na Vilizau džez festivalu u Švajcarskoj.

Kontrabasista Žan Pol Selea, bubnjar Volfgang Rajzinger i saksofonista Emil Parizjen prekaljeni su muzičari sa evropske scene savremenog džeza. Prva dvojica su poznata po radu u Vienna Art Orchestra, dok je Parizjen već u svojim srednjim tridesetim jedan od najcenjenijih muzičara francuskog džeza. Njih trojica okupili su se u bend 2012. kada su snimili album Yes, Ornette! posvećen rodonačelniku fri-džeza Ornetu Kolmenu, koji je preminuo tri godine kasnije.

Ova grupa muzičara pristupila je materijalu sa poštovanjem prema izvornim Kolmenovim aranžmanima, ali i unoseći svoju stilsku individualnost u međusobne interakcije i solo deonice. Na prošlogodišnjem izdanju Vilizau džez festivala, trio se vratio ovim kompozicijama, gde se uz klasike poput Lonely Woman našlo mesta i za ranije neobjavljene, ili retko svirane pesme legengardnog američkog džezera. Parizjen je na sebe preuzeo ključnu solističku ulogu kao jedini duvač u grupi, dok je svođenje ansambla na trio - u odnosu na poznate Kolmenove kvartete iz rane etape karijere - kompenzovano nešto intenzivnijim instrumentalnim dijalogom, odnosno oslobađanjem ritam sekcije od uloge klasičnog ritmičkog pulsa.

Autor emisije: Nikola Marković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво