Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U emisiji POZORIŠNE AKTUELNOSTI možete slušati osvrt Aleksandra Milosavljevića na predstavu „Šta se dogodilo sa Bebi Džejn?”, po motivima romana Henrija Farela, u scenskoj adaptacija Bee Ernjei i Petera Galamboša, koji potpisuje i režiji, a u produkciji Narodnog pozorišta/Narodnog kazališta/ Nepsinhaz-a iz Subotice. Kritika je deo projekta „Kritičarski karavan” koji realizuje Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Drama Šta se dogodilo sa Bebi Džejn? utemeljena je na odnosu između dve sestre, odnosno na opskurnoj sudbini dece-glumaca, koja nakon munjevitog holivudskog uspona i veličanstvenih trenutaka slave odveć često završavaju tragično, najčešće u paklu alkohola i droge, a autore adaptacije je ova priča asocirala na sudbinu Džudi Garland, glumece koja je tumačila glavnu ulogu u filmu Čarobnjak iz Oza. Kako piše Aleksandar Milosavljević: „smisao je bio u ilustrovanju pomračenog stanja svesti glavne junakinje predstave, ali i u uspostavljanju veza između sadašnjeg trenutka i prošlosti - između pakla u kojem je Džejn opterećena grižom savesti zbog sestrine nesreće, za koju krivi i samu sebe, i varljivih sećanja na srećno detinjstvo. U svojim deliričnim snoviđenjima obeznanjena Džejn će videti aktere Čarobnjaka iz Oza - Strašila bez pameti, Limenog drvoseču koji nema srce, plašnjivog Lava i Zapadnu vešticu. I baš kao i u bajci o devojčici iz Kanzasa koju je tornado odneo put Smaragdnog grada, i u košmarima Bebi Džejn će likovi iz njenog realnog života da preuzmu obličja aktera bajke".

Reditelj iz Mađarske Peter Galamboš je odučio da od kamerne, psihološke duodrame načini scenski spektakl i dramsku fakturu trilera približi muzičkoj drami, a na pozornicu je uzveden i bend koji songove izvodi uživo. Kopču koja ovu priču povezuje sa muzičkim teatrom reditelj, zajednički sa koautorkom adaptacije Beom Ernjei, pronalazi u jednom od ključnih motiva na kojem je zasnovana drama, dakle, na činjenici da su dve sestre još u detinjstvu razvile žestoki suparnički odnos boreći se za ulogu u holivudskoj filmskoj produkciji. Tada začeti, ljubomora i suparništvo će se tokom godina razviti u žestoku mržnju".

Urednica emisije Tanja Mijović.



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи