Imaginarni pejzaži

Predstavićemo ostvarenja dua Space Afrika, kao i Bendžamina Vina poznatijeg kao Deru objavljena prošle 2018. godine.

U prvom delu emisije čućete numere sa albuma Somwhere Decent to Live (Negde gde je pristojno za život) mančesterskog dua Space Afrika koji čine muzičari Džoš Rid i Džošua Injang.

Njihova muzika je inspirativan amalgam sporog dab-stepa, ambijentalne muzike i dalekih obrisa Detroit-tehna. Ili, kako to kritičari ističu opisujući duo Space Afrika - pred slušaocima je ogoljeni dab-tehno koji nosi odlike današnjice, ni malo optimistične i sve više distopijske. Njihove numere su inspirisane industrijskom arhitekturom severozapadne Engleske, kao i oštrom klimom ovog područja. Ipak, kako navode Injang i Rid, oni se ne oslanjaju na estetiku afrofuturizma, već u stvari pokušavaju da spoje ritmičke progresije proizašle iz tehna sa apstraktnom konotacijom Afrike kao izvorišta poliritmova. Sa druge strane u svojoj fascinaciji prostorom i prostornošću koriste 'spejs' kao denominativ svojih 'izvanmuzičkih' inspiracija.

U drugom delu emisije IMAGINARNI PEJZAŽI čućete numere sa ostvarenja Torn in Two američkog kompozitora Bendžamina Vina poznatijeg kao Deru. Kao i na prethodnom albumu 1979, Vin pravi multimedijalni projekat u kojem muzičke teme prožima sa audiovizuelnim sadržajem. Ovaj put Deru se bavi filzofski apstraktnom temom ljudske egzistencije. Oko sebe pronalazi frustraciju, otuđenje i bes, ali takođe vidi i mogućnost za prihvatanje, lepotu i mir.

 

 


Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи