Nova diskografija

Kompakt-disk sa Baladama i Nokturnima Frederika Šopena

Slušaćete ova dela u interpretaciji pijaniste Leifa Ovea Andsnesa, zabeležena na albumu koji je početkom septembra objavila diskografska kuća Soni klasikal.

Višestruko nagrađivani norveški pijanista na svom najnovijem albumu - prvom sa Šopenovom muzikom u više od decenije - spaja četiri Balade, dela izuzetnog izražajnog raspona sa tri Nokturna, delima manjim po obimu, ali podjednako interpretativno zahtevnim.

Kao što navodi kritičar magazina Gramofon, snimci ovog pijaniste garantuju „superiornu jasnoću, snagu i lakoću bez razmetanja, savršen osećaj za arhitekturu, lepo osmišljene prelaze i odsustvo preterivanja na bilo kom kraju dramatično-poetskog spektra". Ipak, isti autor upravo ove kvalitete Andsnesovog pijanizma prepoznaje i kao najveće mane pomenutog snimka Šopenovih dela, koji smatra previše uzdržanim i kontrolisanim, i inferioronim u poređenju sa zapisima koje su ostvarili Stiven Haf, Marej Peraja ili Šura Čerkaski.

Sa druge strane, Šopenov genij se ogleda kako u narativnoj širini i nijansama, tako i u ekonomičnosti partiture, te Andsnesov pristup takođe ima svoje opravdanje - svaki gest ili dramatični trenutak ne mora nužno da bude praćen emfazom, već je dovoljan fokusiran, pažljivo plasiran akcenat, koji poput dragulja baca svetlo na svoje okruženje.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво