Operska sezona Euroradija 2018/19

Hektor Berlioz: Trojanci

Snimak opere „Trojanci” Hektora Berlioza zabeležen na predstavi održanoj 14. oktobra 2018. godine u Bečkoj državnoj operi, u kojoj je ova monumentalna opera – jedna od najzahtevnijih na reperotaru – prvi put ponovo postavljena posle četrdeset godina pauze.

Trojanci su nesumnjivo najmonumentalnija francuska opera XIX veka, ali njene velike epske dimenzije su opravdane time što pad Troje, a potom tragična ljubavna priča o Eneji i Didoni ne mogu da stanu u kraću operu. I pored širine svog pripovednog luka, Berlioz je imao veliki osećaj za detalje, a kako je bio majstor orkestracije - simfonizam ove opere je iznenađujući i jedinstven. Kritika ističe da su se u bečkoj postavci Trojanaca posebno istakli Džojs Didonato kao Didona, čija je završna scena spaljivanja na lomači ostavila publiku u ekstazi, kao i Brendon Jovanovič u ulozi Eneje. Pored njih, istaknut je superiorno izdanje Orkestra Bečke državne opere koji je pod rukovodstvom Alena Altinoglua pokazao jedno od svojih najboljih i najnadahnutijih izdanja.

Rad na operi Trojanci, po motivima prve, druge i četvrte knjige Vergilijeve Eneide, Berlioz je započeo tokom boravka u Vajmaru 1855. godine. Partituru je završio tri godine kasnije, a potom je neuspešno pokušavao da postavi delo na scenu pariske Opere. Tek 1863. godine, Berlioz je uspeo da obezbedi samo jedno izvođenje u Teatru Lirik, i to skraćene verzije opere od tri čina pod nazivom Trojanci u Kartagini. Budući da je bilo napravljeno samo petnaest kopija integralne verzije dela, u narednim decenijama u javnosti su kružile nepotpune, izmenjene i izmešane verzije Trojanaca. Tek je na stogodišnjicu Berliozove smrti, 1969. godine, prvi put publikovana integralna verzija opere od pet činova, sa svim pripadajućim baletima. Tada je započela obnova interesovanja za Trojance, a delo je ubrzo ušlo na repertoare velikih operskih kuća.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво