Studije i ogledi

Rastko Močnik: Domorodačka shvatanja u teoriji ideologije

U sedmičnom ciklusu STUDIJE I OGLEDI, od ponedeljka, 21. do petka, 25. januara, možete slušati poglavlje „Domorodačka shvatanja u teoriji ideologije” iz rukopisa slovenačkog filozofa Rastka Močnika pod nazivom „Teorija sa ideologijom”.

Rastko Močnik u svojoj novoj knjizi pokušava da protivrečan odnos između teorije i ideologije detaljnije pretraži u nijansama u kojima se javlja u stvarnim istorijskim situacijama. Razlog za ovaj pokušaj je, po rečima autora, politički. Naime, ideologija je mehanizam reprodukcije društvenih odnosa, a sadašnji odnosi su odnosi iskorišćavanja i ugnjetavanja. Teorijska analiza tih ideoloških mehanizama može postići više nego njihova jednostavna demistifikacija. Ona otvara horizont otpora i transformacije, a time i mogućnost organizovanog izlaza iz kapitalističkog sistema. Premda se organizacija otpora i transformacije zasniva na teorijskoj analizi, ona je praktični problem, a prevod sa teorije u praksu nije ni neposredan ni jednosmislen, smatra Močnik.

U tekstu „Domorodačka shvatanja u teoriji ideologije" autor polazi od stava da se ideološke prepreke teoriji mogu javljati i posredno - istoričari, na primer, često nasedaju na vladajuću ideologiju epohe koju proučavaju, jer su prvo naseli na vladajuću ideologiju svog vlastitog vremena. Taj tip ideološke blokade dovodi do slepila za postojanje eventualnog mnoštva ideologija u proučavanim društvenim formacijama, a u proučavanju klasnih društava vodi slepilu za ideologije podređenih i iskorištavanih klasa. Sličan fetiš „domorodačkog pogleda" u antropologiji nije slep samo za ideološke sukobe i protivrečja u proučavanoj društvenoj formaciji, nego i za nekonzistentnosti i protivrečja u samoj vladajućoj ideologiji.

Tekst je sa slovenačkog prevela Grupa za konceptualnu politiku i Knjigostroj. Knjiga će uskoro biti objavljena u izdanju Fakulteta za medije i komunikacije.
Čita Aleksandar Božović.
Urednici Olivera Nušić i Predrag Šarčević.



 



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво