Knjiga za slušanje

Stefan Čapaliku: Svako poludi na svoj način (18)

Roman o Skadru i njegovim žiteljima u vremenu obeleženom prelomnim događajima, od 1967. do 1985. godine, ispričan iz vizure dečaka i mladića.

Stefan Čapaliku je rođen 1965. godine. Diplomirao je albanski jezik i književnost na Univerzitetu u Tirani 1988, a potom je nastavio stručno usavršavanje u Italiji, Češkoj i Engleskoj. Doktorsku disertaciju odbranio je 1996. godine, a od 2005. radi kao istraživač u Centru za albanske studije i kao profesor estetike na Univerzitetu umetnosti u Tirani. Piše poeziju, prozu, drame i eseje koji su prevedeni na engleski, nemački, francuski, italijanski, rumunski, poljski, bugarski, srpski, makedonski i turski jezik. Pozorišni je i filmski reditelj. Za svoje drame, izvođene na nacionalnim i međunarodnim pozorišnim festivalima, osvojio je brojne nagrade i priznanja i proglašen najboljim albanskim dramskim piscem 1995, 2003, 2007, 2012. i 2016. godine.

U romanu Svako poludi na svoj način autor nam pripoveda o svojoj kući, komšiluku, gradu, njegovoj jedinstvenoj kulturi i tradiciji. Roman omeđuju dva bitna događaja: proglašenje Albanije ateističkom državom (prvom i jedinom zvaničnom u istoriji) i smrt njenog rodonačelnika, diktatora Envera Hodže. Kroz razgovore likova, kroz opise njihovih aktivnosti i okruženja, Čapaliku postepeno gradi književno svedočanstvo o sveukupnom stanju Albanije tokom njenog najbolnijeg perioda u novijoj istoriji.

Urednici ciklusa Tanja Mijović i Predrag Šarčević.







Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво