Predavanja

Mikael Fesel – Biti građanin sveta: politički horizont ili ponor?

Izlaganje filozofa Mikaela Fesela pod nazivom „Biti građanin sveta: politički horizont ii ponor?” zabeleženo je 7. decembra prošle godine na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju. Predavanje je prevela Bojana Aćamović, a čitao Aleksandar Božović.

U Evropi, ali i širom sveta, svedoci smo snažnih tendencija: jačanja „populizma", rastuće tenzije oko „migrantske krize", sve jačih razmirica oko „problema granica" i konačno, produbljivanja „ekološke krize" sa kojom će se ubuduće čitavo čovečanstvo morati kolektivno da se suoči. Ove snažne tendencije neophodno navode na razmišljanje o novim odnosima između demokratije i kosmopolitizma, odnosima između građanstva i prava na svetskom nivou. Kosmopolitizam uobičajeno podrazumeva sagledavanje čoveka kao „građanina sveta" i neophodnost izgradnje pravnih institucija sposobnih da odgovore na ovaj zahtev; ali ne bi li trebalo pre u njemu videti, kao što upućuje Mikael Fesel, zahtev za pravdom u jednom neizbežno nesavršenom svetu?

Mikael Fesel je profesor filozofije na Politehničkoj školi. Član je Univerzitetskog instituta Francuske. Objavio je, između ostalih, knjigu „Posle kraja sveta. Kritika apokaliptičkog uma".

Urednici Olivera Nušić i Predrag Šarčević.

 



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара