Džez

Snimak koncerta postava „Battle Pieces” Nejta Vulija održanog 1. septembra prošle godine na Vilizau džez festivalu u Švajcarskoj.

Američki trubač Nejt Vuli jedan je od nekoliko muzičara koji su redefinisali zvuk ovog instrumenta u džezu 21. veka. Oslanja se na proširene tehnike sviranja, amplifikaciju, te avangardne tehnike kompozicije, ne bi li se odmakao od uobičajene upotrebe trube unutar žanra. Njegov projekat Battle Pieces nastao je upravo na ovim postulatima, dodatno radikalizujući pristup kompoziciji i improvizaciji. U formaciji kvarteta, koji dopunjavaju saksofonistkinja Ingrid Laubrok, pijanistkinja Silvi Kurvoazje i Met Moran na vibrafonu, Vuli uspostavlja neobičan sistem koji naziva „društvena muzika".

Naime, svaki komad je konstruisan tako da u centru pažnje bude jedan solista, koji improvizuje bez notnog zapisa. Ostali članovi grupe, za to vreme, izvode neku od sedamdeset pet kratkih kompozicija po svom izboru, bez međusobnih konsultacija ili dogovora sa solistom. Rezultat je muzika koja se ni u jednom trenutku ne ponavlja, te predstavlja svojevrstan kolaž u kome se kompozicija i improvizacija prepliću na svim nivoima. Usled odsustva klasične ritam sekcije i usmerenosti ka eksperimentu, ovaj projekat je bliži evropskoj apstraktnoj avangardi nego američkom fri-džezu.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво