Muzej zvuka – Horske sveske iz Piterhausa

Predstavljamo poslednji tom nagrađivane serije snimaka kompozicija iz „Horskih svezaka iz Piterhausa“ koji je realizovao ansambl Blu Heron pod upravom Skota Metkalfa.

Izuzetan projekat započet pre nekoliko godina zaokružen je 2017. petim kompakt-diskom iz serije, koji je dobio nagradu magazina Gramofon kao najbolji snimak rane muzike u 2018. godini. U pitanju je snimak dela sačuvanih u takozvanim Horskim sveskama iz Piterhausa u Kembridžu, rukopisnoj zbirci koja sadrži dela prereformacijskog polifonog repertoara u Engleskoj. U ovim manuskriptima, nalaze se dela poznatih engleskih autora, ali i ostvarenja čitave plejade danas gotovo nepoznatih kompozitora. Među njima je čak četrdeset „unika” – dela koja se nalaze samo u ovom izvoru i više od deset dela čiji su drugi izvori nepotpuni. Sam rukopis je nastao oko 1540. godine a sastavio ga je pisar Modlen koledža u Oksfordu, za potrebe službi u Kanterberijskoj katedrali. Ove sveske predstavljaju najznačajniji izvor polifonije negovane u Engleskoj u decenijama pre Reformacije i pokazuju da se tada na ostrvu negovao razvijeni, visokomelizmatični stil, koji je donekle bio neočekivan u poznim godina vladavine Henrija VIII.

Najveći problem u proučavanju ovog repertoara predstavljao je nedostatak tenorskih deonica ovih kompozicija, koje su nestale pre više vekova, a na čijoj je rekonstrukciji poslednjih decenija radio Nik Sendon, sa Univerziteta u Eksiteru. Zahvaljujući njegovom radu, od kraja devedesetih godina prošlog veka, ansambl Blu Heron je u svoj repertoar uvrstio neka od dela sačuvanih u ovom izvoru, da bi vremenom ovo interesovanje preraslo u petotomno izdanje horskih kompozicija koje do sada nikada nisu bile izvedene ili diskografski zabeležene.

Na njihovom poslednjem albumu, koji ćete slušati u večerašnjoj emisiji, nalaze se dela autora o kojima danas ne znamo ništa više do njihovih imena – Džon Mejson, Robert Hant i Hju Stermi. Ipak, njihova dela, kao i izuzetna misa Sine nomine anonimnog autora, pokazuju veliko umeće i sasvim neočekivano lice muzike u Engleskoj u prvoj deceniji nakon raskida sa Rimom.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво