Vek harmonike - Koncert Dua Arkord

Emitujemo snimak koncerta Dua Arkord, koji je održan 31. oktobra prošle godine u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Ovaj duo čine violončelistkinja Ana Topalović i harmonikaš Nikola Đorić, koji žive i rade u Austriji.

Duo Arkord redovno nastupa u nekim od najznačajnijih koncertnih dvorana u Austriji i Nemačkoj, ali i na međunarodnim festivalima širom Evrope i u Kini. Ne menjajući originalne kompozicije, ovaj duo prezentuje nova tumačenja, virtuozne i lične vizije poznatih kompozicija Baha, Persla, Dvoržaka, Čajkovskog, Bartoka i drugih. Osim toga, inovativnost i originalnost Dua Arkord inspirisala je i mnoge savremene kompozitore, te su ugledni autori, kao što su Johana Doderer i Gabrijele Proj komponovali dela posvećena ovom duu. Po rečima kritičara, na prvi pogled neobična kombinacija instrumenata, u stvari je savršen spoj. „Pre svega zbog izvrsne violončelistkinje Ane Topalović i jednako fantastičnog harmonikaša Nikole Đorića" - reči su Petera Jarolina, muzičkog kritičara dnevnog lista Kurier i moderatora u Muzikferajnu u Beču.

Ana Topalović rođena je 1981. godine u Beogradu, a sa 17 godina se upisala na Bečki konzervatorijum, gde je završila i master studije. Iako je danas posvećena pedagoškom radu, nastupa širom sveta kao solista i kamerni muzičar.

Harmonikaš Nikola Đorić rođen je 1988. godine u Boru, a harmoniku je počeo da svira sa svega tri godine. Pet godina kasnije postao je najmlađi laureat Republičkog takmičenja harmonikaša u Beogradu. Diplomirao je na Univerzitetu za muziku i umetnosti u Beču u klasi Gžegoža Stope, a usavršavao se i na Univerzitetu umetnosti u Esenu u klasi čuvene harmonikašice Mie Miki. Tokom studija osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a bio je stipendista Austrijske agencije za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja i istraživanja, kao i prestižne fondacije Jehudi Menjuhin - Live music now. Paralelno sa karijerom koncertnog harmonikaša, Đorić je posvećen i pedagoškom radu. U stručnim krugovima interpretacije ovog harmonikaša ocenjene su najvišim ocenama, a kritičari ga izdvajaju kao veoma ozbiljnog muzičara.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи