Naučni skupovi

Bojana Kovačević: Karlos Fuentes i kulturni sinkretizam Latinske Amerike

U ciklusu „Naučni skupovi“ prenosimo izlaganje Bojane Kovačević „Karlos Fuentes i kulturni sinkretizam Latinske Amerike“, sa naučnog skupa „Transkulturne teorije“ koji je nedavno održan u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu.

Ne samo što je delo meksičkog pisca Karlosa Fuentesa, jednog od najvećih pisaca dvadesetog veka, veliko i raznovrsno - te ćemo u njegovih tridesetak knjiga, pored romana, da pronađemo i oglede i političke rasprave - već se u njegovom dugom životu puno vremena našlo i za razne vrste angažovanja, počev od čisto političkih, do zalaganja za ranjivije grupe stanovništva, ili promišljanja važnih kulturoloških tema Latinske Amerike.

Profesorka Bojana Kovačević skreće pažnju na pojam metisahe, što bi se moglo prevesti kao mešavina i koji se odnosi kako na mešanje ljudi bele, crne i zagasite boje kože, tako i na kulturalna prožimanja koje prati (ili je u osnovi) bioloških prožimanja. Upravo je kulturni sinkretizam ono što je zanimalo Fuentesa i o čemu govori Bojana Kovačević. Naime, mešavina rasa i kultura, smatrao je Fuentes, daje šansu Latinskoj Americi shvaćenoj više kao kulturni, a manje kao politički prostor, te je refleksija o tome uslov mogućnosti stvaranja plodnog prostora za stvaranje novih mogućnosti kulture. Uloga književnosti je, u razumevanju kulturnih prožimanja - ključna. Zato će Bojana Kovačević, u svom zgusnutom izlaganju, da nas provede kroz istoriju latinoameričke književnosti i kroz motive koji su Fuentesu bili naročito važni.

Urednik Ivan Milenković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво