Refleksije

Natalija Lebina: Intima. Seksualne prakse epohe socijalizma

U emisiji „Refleksije“, u četvrtak, 10. i petak, 11. januara, možete slušati prevod poglavlja knjige ruske istoričarke Natalije Lebine „Putnici voza sa kobasicama. Skice za sliku svakodnevnog života ruskog grada 1917–1991“ koja je objavljena prošle godine u Moskvi.

Natalija Lebina u tekstu koji emitujemo na Trećem programu piše o problemu statusa intimnosti i seksualnih praksi u epohi socijalizma, tj. istražuje društvene regulacije sfere privatnosti u Sovjetskom Savezu.

Autorka je profesorka istorije na Sankt-Peterburškom državnom univerzitetu, a uža oblast njenih naučnih istraživanja je istorija sovjetskog svakodnevnog života. Objavila je brojne monografije o sovjetskoj svakodnevici od kojih izdvajamo: Prostitucija u Peterburgu (1994), Svakodnevni život sovjetskog grada – norme i anomalije (1999), Obični čovek i reforme: Slike iz svakodnevnog života građana tokom NEP-a i decenije vladavine Hruščova (2003), Enciklopedija banalnosti (2006), Muškarac i žena: telo, moda, kultura (2014). Njena najnovija knjiga sastavljena je od dvadeset sedam crtica-eseja kojima se oslikava pejzaž sovjetske svakodnevice. U širokom spektru tema – od stanovanja i kulinarstva, higijenskih i seksualnih praksi, preko mode, hobija i zabave, do odnosa prema smrti i bolesti Lebina u formi leksikona rekonstruiše kulturu svakodnevice sovjetske epohe. Pored pisanih izvora, rezultata socioloških istraživanja i analize fenomena masovne kulture, ona se oslanja na sopstveno i porodično iskustvo što njenoj knjizi daje primetni autobiografski ton. Prevedeno poglavlje ilustruje dinamiku uticaja društveno-političkog okruženja na konstrukciju intimnog život ljudi tokom sovjetske epohe.

Tekst je s ruskog preveo Milan Subotić.

Čita Aleksandar Božović.
Urednica Olivera Nušić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво