Patrik Denin: Zašto liberalizam propada?

U ciklusu „Studije“, od ponedeljka, 7. do petka, 11. januara, možete pratiti delove knjige Patrika Denina „Zašto liberalizam propada“.

Propast i smrt liberalizma najavljuju se, otprilike, 200 godina, od trenutka kada su liberalne ideje počinjale da deluju u odgovarajućem institucionalnom okviru. Kritičari ne uspevaju da smisle ništa novo, a sam liberalizam, kao instituciuonalni aranžman, ne pokazuje znake ozbiljnijeg posustajanja. Utoliko kritičari liberalizma podsećaju na preplašenog tipa koji se hrabri na taj način što urla u mrak da se ničega ne boji.

Patrik Denin kritici političkog liberalizma pristupa nešto temeljnije analizirajući njegove filozofske pretpostavke. U onome što on vidi kao jedinstvo etatizma i individualizma - a zapravo je podela suverenosti između zajednice i pojedinca - on vidi koren današnjih nevolja, te se vraća u istoriju i pokušava da razume kako je došlo do podele inače nedeljive suverenosti. Značajna je i Deninova kritika prevlasti tehnike i tehnologije nad tradicionalnim oblicima kulture, u kojoj prevlasti on pronalazi pogubni zaborav tradicionalnih vrednosti.

Čita Aleksandar Božović
Urednik Ivan Milenković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво