Džez

Predstavićemo album „Asperger” benda Sudoku Killer italijanske kontrabasistkinje Katerine Palaci, objavljen za Clean Feed Records.

Italijanska kontrabasistkinja i kompozitorka Katerina Palaci u tinejdžerskim danima je svirala u pank-rok bendu, da bi kasnije počela da se okreće džez obrazovanju. No upravo na ova dva temelja je postavila čitav svoj kasniji autorski rad u vlastitom bendu Sudoku Killer. Kombinovanje savremenog avangardnog džeza sa pankom i nojzom postalo je njen zaštitni znak, a u međuvremenu je stigla i da sarađuje sa poznatim italijanskim džezerima srednje generacije, kao što su Đanluka Petrela, Stefano Bolani, i drugi. Godine 2010. dobila je nagradu „Jazzit" za najboljeg italijanskog džez kompozitora.

S postavom Sudoku Killer snimila je istoimeni album 2010. godine, a potom i izdanje Infanticide pet godina kasnije. Ove godine s istim bendom objavila je album Asperger za portugalskog izdavača Clean Feed Records. Na albumu se nalazi pet kompozicija, od kojih je svaka posvećena nekom od negativaca iz Diznijevih filmova. U kvartetu sa saksofonom, gitarom, bubnjevima i basom, ona se kreće od pank-rokerskih polaznih tema, do energičnih fri improvizacija i klasičnog džez izraza, fluidno kombinujući ove elemente u numerama dugog trajanja i raznovrsnih aranžmana.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво