Tribina Trećeg programa

Filozofsko nasleđe Milorada Belančića – govori Branko Romčević

U emisiji „Tribina Trećeg programa” možete pratiti izlaganja sa skupa „Dekonstrukcija na delu: Filozofsko nasleđe Milorada Belančića”.

Milorad Belančić, dugogodišnji urednik Trećeg programa Radio Beograda, bio je i jedan od najplodnijih - ako ne i najplodniji - ovdašnjih filozofa. Godinu dana posle njegove smrti Institut za filozofiju i društvenu teoriju i Treći program Radio Beograda organizovali su filozofski skup na kojem su Belančićeve kolege i prijatelji govorili o filozofskoj zaostavštini ovog autora.

Branko Romčević, jedan od najbližih saradnika Milorada Belančića, pravi svojevrsnu genealogiju Belančićevog postajanja dekonstruktivistom, posebnu pažnju posvećujući susretu našeg filozofa i Žaka Deride u Beogradu početkom devedestih godina prošloga veka, na dan kada, u Sarajevu, počinje bosanski rat. Analizirajući i preplićući motive Deridine filozofije sa motovima filozofije Milorada Belančića, pokazuje Romčević, u paralelnom toku, kako, s jedne strane, Derida sve intenzivnije stupa na tle političke filozofije, a kako Belančić, dok čita Deridu, daje nova značenja pojmu odgovornosti.

Urednik Ivan Milenković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво