Majstori baroka

Svite za trio Luj-Antoana Dornela.

Ovaj francuski kompozitor i orguljaš, rođen 1680. godine, svoj životni vek proveo je u Parizu. Radio je kao orguljaš, a 1725. godine postavljen je na mesto učitelja muzike na francuskoj akademiji, a na toj poziciji zamenio ga je 1742. Žan-Feri Rebel. Tokom ovog nameštenja, svake godine je morao da komponuje po jedan motet za hor i orkestar, povodom obeležavanja smrti Luja IX Svetog 25. avgusta, ali nijedno od ovih dela nije ostalo sačuvano.

Budući da nije bio dvorski muzičar, Dornel nije imao sigurnu egzistenciju, te je bio primoran da podilazi ukusima koncertnih društava koje je uspostavila francuska aristokratija. Stoga je najvećim delom pisao kompozicije u sonatnoj formi koju je popularizovao Mark-Antoan Šarpentije, kao i tradicionalne francuske svite.

Od celokupnog opusa Luj-Antoana Dornela, ostale su sačuvane četiri zbirke kamernih dela, nekoliko kantata i vokalnih kompozicija, kao i neobjavljena dela za orgulje.

Godine 1709. Dornel je u Parizu objavio Zbirku simfonija u kojoj se nalaze šest svita za trio. Ova dela sadrže nekoliko plesnih stavova, napisanih u istom tonalitetu. Karakter muzike varira - od veličanstvenih uvodnih stavova, ekpresivnih Prelida do brzih i lepršavih Rigodona.

Urednica emisije Jelena Damjanović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара