Imaginarni pejzaži

Predstavićemo ostvarenja tajvansko-kanadskog muzičara Aleksa Žanga Huntaija, pre svega njegov najnoviji album „Divine Weight", ali i numere sa izdanja „Stateless" koji je objavio 2014. godine pod svojim pseudonimom „Dirty Beaches".

Aleks Žang Huntai se u svojoj karijeri oprobao u velikom broju različitih muzičkih žanrova. Njegov osnovni instrument je saksofon, koji je svirao kako u fri-džez formacijama pod imenom Last Lizard, tako i u projektima ambijentalne i eksperimentalne muzike, pišući i muziku i za dokumentarne filmove.

Album Divine Weight (Božanska težina) nastao je kao rezultat Žangovog nezadovoljstva spram načina na koji je sniman njegov saksofon. Zvuk svog instrumenta provlačio je kroz laptop i sintisajzere, manipulišući dobijenim rezultatom da bi, kako sam kaže, stvorio „potpuno nove forme - nalik starim bakarnim cevima koje su pretopljene u nove, svetlucave žice". Numere su inspirisane stvaralaštvom Alehandra Žodorovskog, čija ideja, ali i praksa psihomagije korespondira sa razmišljanjima ovog umetnika. Huntai kaže da je album Divine Weight most između njegovih prethodnih dela i mesta u kojem se trenutno stvaralački nalazi. Jedna od numera Jaumatei posvećena je istoimenom kvartu u Hong Kongu, gde je umetnik proveo tri meseca i u kojem je doživeo osećaj apsolutnog otuđenja. U tom pogledu, svaka od numera sa albuma Divine Weight, a posebno najmonumentalnija od svih - naslovna kojom se ostvarenje završava - poseduje svojevrsni i prepoznatljivi narativni tok: od svečanog, gotovo žalobnog tona ostavljanja jednog sveta i života za sobom do ushićenja koje donosi spoznaja i otvaranje novih vidika.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво