Studije i ogledi

Robert Aleksi: Pravna interpretacija

U ciklusu STUDIJE I OGLEDI, od ponedeljka, 17. do srede, 19. decembra, možete slušati tekst nemačkog pravnika i filozofa Roberta Aleksija „Pravna interpretacija” u prevodu Miloša Markovića.

Pravna interpretacija je posebna vrsta delatnosti koja se javlja u različitim naučnim disciplinama i mnogim svakodnevnim kontekstima. Izraz „interpretacija" je višeznačan te stoga i sâm potrebuje interpretaciju, ističe u svom tekstu Robert Aleksi. Pravna interpretacija se razlikuje od drugih vrsta interpretacije svojim praktičkim i institucionalnim karakterom. Pravna interpretacija ima praktički karakter jer se kod nje uvek neposredno ili posredno radi o tome šta je u pravnom sistemu nekom licu naređeno, zabranjeno i dozvoljeno, kao i na šta je ono ovlašćeno. Umesto o „praktičkom", može se takođe govoriti o „normativnom" karakteru. Institucionalni karakter pravne interpretacije proizlazi kako iz njenog objekta tako i iz njenog subjekta. Takođe, navodi autor, u modernim kodifikovanim pravnim porecima primarni objekt interpretacije jesu zakon, uključujući ustavni zakon, i norme donete na osnovu zakona (npr. uredbe i statuti). Zakoni se donose na osnovu institucionalnih akata, danas naročito na osnovu odluka parlamenta. Na tome se zasniva njihovo pravno važenje. Pored zakona, objekte interpretacije sačinjavaju i prethodne presude, ugovori privatnopravnog, upravnopravnog, ustavnopravnog i međunarodnopravnog karaktera, kao i običajno pravo. S izuzetkom običajnog prava, čiji je značaj u modernim državama mali, navedeni objekti interpretacije takođe su ishod institucionalnih akata. Isto važi i za primarno i za sekundarno pravo Evropske unije, piše Aleksi.

Tekst „Pravna interpetacija" objavljen je u knjizi Roberta Aleksija Recht, Vernunft, Diskurs. Čitao je Aleksandar Božović.

Urednica Olivera Nušić.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво