Festival u Verbijeu 2018

Pijanistkinja Elizabeta Leonskaja svira tri Sonate Ludviga van Betovena: u E duru, broj 30, opus 109; u As duru, broj 31, opus 110; i u ce molu, broj 32, opus 111). Snimak je sa koncerta održanog 24. jula u Crkvi u Verbijeu.

Rođena 1945. godine u Gruziji, Elizabeta Leonskaja pripada generaciji sovjetskih umetnika koji su se već na početku svog umetničkog rada preselili na Zapad, gde su razvili međunarodnu karijeru. Leonskaja se školovala na Moskovskom konzervatorijumu u klasi Jakoba Milštajna, a još kao student bila je laureat nekoliko značajnih pijanističkih takmičenja održanih u Bukureštu, Parizu i Briselu. Za vreme boravka u domovini, istakla se kao jedna od najperspektivnijih pijanistkinja mlađe generacije. Kritičari i publika kao važan izdvajaju njen nastup sa Svjatoslavom Rihterom, koji je imao značajan uticaj na njen dalji umetnički razvoj.

Međutim, i pored nastupa po evropskim muzičkim prestonicama tokom školovanja i neposredno posle studija, prvi međunarodni uspesi Elizabete Leonskaje usledili su tek nakon preseljenja u Beč 1978. godine, kao i koncerta koji je naredne, 1979. godine održala na Muzičkom festivalu u Salcburgu. Od tada, Leonskaja postepeno gradi reputaciju jedne od vodećih savremenih pijanistkinja, postajući redovan gost prestižnih muzičkih festivala i koncertnih dvorana širom sveta.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво