Muzika sveta

15. Etnofest: Koncert Dreš Volos kvarteta

Snomak koncerta Kvarteta Dreš Vonos, održanog 22. juna ove godine na Velikoj terasi na Paliću. Ovaj nastup organizovan je u okviru 15. Etnofesta

Ovo je poslednja emisija iz ciklusa posvećenog jednom od najznačajnijih domaćih festivala muzike sveta – Etnofestu, koji je po petnaesti put održan na Paliću i u Subotici. Odvija se u vreme junske ravnodnevice od 2004. godine, čime organizatori ujedno obeležavaju i Svetski dan muzike. Tokom postojanja ugostili su mnoga poznata imena domaće i svetske world music scene, kao što su: Mihalj Borbelj, Lajko Feliks, bend Čalaban, BaBa Zula, Brencl banda, Istanbul night, Garifuna kolektiv (Garifuna Collective), Fatima Spar und die Feedom Fries i mnoge druge. Osim muzičkog programa, na festivalu se često emituju i dokumentarni filmovi o svetskoj muzici, organizuju se izložbe, kao i fotografske, filmske i muzičke radionice.

U četiri koncertne večeri, na ovogodišnjem festivalu nasupili su umetnici iz devet zemalja: Srbije, Mađarske, Hrvatske, Izraela, Španije, Maroka, Italije, Norveške i Švedske. Po rečima umetničkog direktora festivala, Dejana Vujinovića, „Etnofest se ovaj put vodi muzičkim stazama koje donose neobičnu muziku Kanarskih ostrva, Sicilije, Sahare i Bliskog Istoka, ali i muziku Balkana i Panonskog basena koja nas okružuje".

Drugo veče festivala otvorio je Kvartet Dreš Vonos poznatog džez umetnika Milhalja Dreša. Po njegovim rečima, od početka bavljenja muzikom pokušava da prenese poruku da u isto vreme možemo da volimo i najčistiji džez i tradicionalnu muziku. Džez forme nadograđene su njegovim prepoznatljivim izrazom i razumevanjem sopstvenog kulturnog nasleđa.

Na ovom koncertu Dreš je svirao tenor saksofon, flautu i fuhun, instrument koji je sam kreirao i napravio. Pored njega nastupili su i Antal Brašnjo – viola, Šandor Šindi Čori – viola i daire i Andraš Bognar – kontrabas.

Emisiju uređuje Marija Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи