Vek harmonike – Album „Acc++ca” Rafala Luca

Predstavićemo album Rafala Luca na kojem su objavljene kompozicije za harmoniku i elektroniku savremenih poljskih autora

Mladi poljski virtuoz Rafal Luc rođen je 1987. godine u Vroclavu, a diplomirao je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu i Muzičkoj akademiji Karol Lipinski u Vroclavu, gde trenutno radi kao asistent. Koncertnu karijeru započeo je sa svega devet godina, a sa Filharmonijom iz Vroclava imao je prvi solistički nastup u petnaestoj godini. Redovno nastupa sa Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Sija, Londonskom Sinfonijetom, Plesnom kompanijom Rambert i drugim ansamblima.

Sa albuma na kojem su objavljene kompozicije za harmoniku i elektroniku, sada ćete čuti ostvarenje pod nazivom Akant Pavela Hendriha iz 2014. godine. Naslov dela referira na ime mediteranske biljke akantus, u narodu poznate kao matruna, čiji su listovi deo dekoracije na korintskim stubovima. Međutim, Hendrihova namera nije bila pokušaj prenošenja vizuelnih iskustava na muzičko delo već su ga neobični oblici listova podsetili na složenu teskturu u prvom delu kompozicije.

Na početku emisije čućete kompoziciju Akant za harmoniku i elektroniku Pavela Hendriha koju će izvesti Rafal Luc i autor. Odmah potom čućete i kompoziciju pod nazivom neath me, itch! za harmoniku i fidbek Mikolaja Laskovskog iz 2014. godine. Komad se bavi zakonima kretanja zvuka i odnosom dva izvora zvuka. Povratna informacija se, prema rečima autora, ne tretira kao fizički fenomen, već je zamišljena kao formalni model. Slede Četiri igre i preludijum Slavomira Kupčaka u interpretaciji Luca kome je ovo delo iz 2014. godine i posvećeno. Poslednja kompozicija koju ćemo emitovati je Betelgez Mihala Moca iz 1999. godine. Osnovu dela čini dvanesettonski niz i njegove varijacije, koje međutim, nisu dodekafonske. Autor je napravio male 'ćelije' različitih karaktera koje koristi u dužim pasažima. Za ovu kompoziciju Moc je 2000. godine dobio prvu nagradu na Takmičenju And žej Panufnjik u Krakovu.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи