Gramofonija – Ostvarenja Bele Bartoka

Reprodukujemo album sa snimcima Violinskog koncerta i Rapsodija za violinu i orkestar broj 1 i 2 u interpretaciji članova Simfonijskog orkestra iz Budimpešte pod upravom Ervina Lukača i Janoša Ferenčika uz sudelovanje soliste Deneša Kovača. Ploču je objavila produkcijska kuća „Hungaroton" 1971. godine.

Ova ploča je objavljena kao deveto izdanje u okviru monumentalne edicije mađarskog nacionalnog izdavača, posvećene stvaralaštvu Bele Bartoka. Album je snimljen na dve lokacije - violinski koncert je zabeležen u reformatorskoj crkvi na trgu Torocko u Budumpešti, dok su rapsodije realizovane u studijima Hungarotona. Tehničku ekipu je predvodio Andraš Sekelj, iskusni producent kome je poverena realizacija više izdanja u ovoj seriji, dok su za snimanje bili zaduženi Laslo Čintalan i Janoš Lukač. Imena ovih snimatelja se mogu naći na pločama još sa kraja pedesetih, te ne iznenađuje pomalo konzervativan pristup snimanju sa transparentno razdvojenim solistom i orkestrom. Međutim, to nije previše uticalo na kvalitet zapisa koji odaju veliku pažnju sa kojom su mađarski snimatelji pristupali detaljima, naročito u deonici soliste Kovača, čije su interpretacije bogate veoma delikantim dinamičkim kontrastima.

U monografskoj ediciji su svi omoti ploča zasnovani na jednoj od Bartokovih fotografija iz različitih perioda života. Omot ovog vinila sadrži prikaz mađarskog kompozitora iz 1936. godine, dok su ostali detalji univerzalni za sva izdanja iz edicije, sa obimnim pratećim tekstom na čak četiri jezika - mađarskom, nemačkom, engleskom i ruskom. Tekst je napisao tada mladi dirigent Janoš Kovač koji je u više navrata tokom svoje karijere tumačio Bartokove partiture. Značajno je pomenuti da je ovo idanje čak dva puta dobilo Grand Prix du Disque i do danas ostalo jedno od najznačajnijih kada je o Bartokovim delima reč.

Autor Milan Milojkovković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи