Muzej zvuka – Plesovi i pesme iz Nirnberga

U večerašnjoj emisiji možete pratiti pesme i plesove izvođene u Nirnbergu tokom 15. i 16. veka, u interpretaciji ansambla Kapela del Tore i kontratenora Dominika Visea, objavljene na albumu pod nazivom „Vinum et muzika".

Nirnberg koji je bio u posedu Svetog rimskog cara, bio je jedan od najvećih ekonomskih i kulturnih centara Evrope još od 13. veka, kada mu je Fridrih II dodelio veliku „povelju u pravima". Od sredine 14. veka ovo je bilo mesto okupljanja prvog sabora svakog novog Svetog rimskog cara i samim tim jedan od najvažnija tri carska grada, a 1424. godine u Nirnberg je smeštena i carska riznica. Svoje „zlatno doba", grad je doživeo oko 1500. godine, kada su se u njemu našli velikani poput Albrehta Direra, Fajta Štosa, štampara Antona Kobergera, ali i naučnici poput Martina Behajma i Nikole Kopernika, koji je upravo u ovom gradu 1543. obavio svoje epohalno delo „O revoluciji nebeskih tela". Martin Luter je za Nirnberg rekao da „sija kroz Nemačku kao sunce među zvezdama" dok ga je astronom Regiomontan nazvao „quasi-centrum Europae".

Na svom muzičkom putovanju u prošlost, ansambl Kapela del Tore i Dominik Vise kroz četiri segmenta naslovljena „Carski zamak", „Crkve", „Proslave" i „Humanizam", daju zvučni portret ovog grada i ove epohe, predstavljajući raznovrsni muzički ukus njegovih stanovnika. Tako se na spisku kompozicija mogu pronaći kompozicije nemačkih autora, ali i stvaralaca Italije ili kompozitora franko-flamanske škole. Takođe, izvodeći neke od poznatih numera poput Ave Maria... virgo serena i Salve Regina prima pars Žoskena de Prea u verziji za glas i instrumentalnu pratnju, Kapela del Tore i Dominik Vise demonstruraju kako su renesansni stilovi prelamali u različitim izvođačkim kontekstima. Među kompozicijama koje se izdvajaju na ovom izdanju je i obrada šansone L'om arme Roberta Mortona iz sredine 15. veka, verovatno jedan od najstarijih zapisanih primera ovog dela, kao i Kadiš za pet glasova Salomonea Rosija - delo koje je na albumu prisutno da bi podsetilo na pogrom iz 1349. godine u Nirnbegru, kada je uništena sinagoga i na njenom mestu sagrađena crkva.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво