Imaginarni pejzaži

Predstavićemo numere sa dva ovogodišnja ostvarenja američkog elektroničara Rafaela Antona Irisarija „Železnica koja iščezava” i „Sirimiri”, koja su objavljena za kuću Umor Rex.

Rafael Anton Irisari je američki kompozitor i multimedijalni umetnik koji istražuje svet atmosferičnih zvučnih vizija elegične, postminimalističke ambijentalne elektronike.

Sirimiri na baskijskom jeziku znači sitna kiša, rominjanje. Numere su ispunjene finom, melanholičnom izmaglicom i fokusiraju se na tugovanje kao činu tihog otpora i pobune. U numeri Mountain Stream koju ćete prvo čuti gostuje Tejlor Džordan, dok Karl Haltgren učestvuje u narednoj numeri Sonder. Irisari u svim numerama istražuje, estetiku Brajana Ina, repetitivnost koja nikada nije ista, u svojoj snažno potcrtanoj vremenskoj dimenziji protoka i nestajanja.

Album Ferrocaril Desvaneciente ili Železnica koja iščezava inspirisan je noćnim putovanjem vozom kroz Španiju i konstruiše jednu vrstu priče bez reči, kako to Irisari kaže - lirike bez stihova. Sve numere poseduju repetitivne lupove i diskretne bitove, koji kao da sugerišu ambijent voza, odnosno ukazuju na zajednički zvučni omotač, metaforu istog ishodišta svih numera. Irisarijeva namera je bila da sve četiri numere sa albuma u idealnoj situaciji mogu da se puste kao dvadesetdvominutni lup, a ne kao odvojene numere, što ćemo mi u emisiji i učiniti. Na taj način, narativna crta muzike dolazi do izražaja, a slušalac biva uronjen u neku vrstu apstraktnog zvučnog filma, u kojoj se slobodne asocijacije nižu na crnom platnu, uz pomoć soničnih tragova, osvetljenja i indikacija.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво